Якщо вирішити ці питання: експерт розповів, коли Україні передадуть літаки

Читать на русском
Автор
1237
Винищувач F-16
Винищувач F-16. Фото Вікіпедія

Експерт розповів, чому передача літаків для України затягується.

Питання передачі західної авіації не пов’язане із політичною складовою, хоча багато хто вважає інакше. Все впирається виключно у логістичні та технологічні моменти.

Таку думку в інтерв’ю "Телеграфу" висловив військовий експерт, співголова Громадської ініціативи "Права Справа" Дмитро Снєгірьов.

"Створення ремонтних баз, підготовка техніків та льотних складів займе дуже багато часу. Ще один стримувальний фактор – аеродроми України на цей момент не пристосовані для тих самих F-16. Ці літаки мають дуже чутливі шасі. Для зльоту та посадки їм потрібна абсолютно рівна поверхня. У нас аеродроми – це бетонні плити", — сказав він.

За словами Снєгірьова, саме з цієї причини нам спочатку передали МіГ-29, а не сучасніші моделі.

"Питання передачі нам американських F-16, шведських Gripen, французьких Mirage – на порядку денному. Але не в найближчому майбутньому. Відповідно до стандартів НАТО, підготовка льотних екіпажів триває два роки. З урахуванням рівня мотивованості, класу, навчання наших асів, дані терміни знизили до дев’яти місяців. Але підготовку техніків (а це близько трьох років) так прискорити неможливо! Наші техніки орієнтовані працювати з радянськими, російськими зразками літаків. Це Су чи МіГ", — додав він.

Експерт також додав, що із ситуації є вихід і зараз Україна веде пошуки іноземних добровольців – як у вигляді авіаційних техніків, так і пілотів.

"Якщо тут буде позитивне рішення, то, гадаю, не буде проблем і з передачею нам західних винищувачів", — додав він.

Раніше "Телеграф" писав, що Україна з початку війни втратила 60 винищувачів.