F-16 для України: один із союзників порадував заявою

Читать на русском
Автор
11795
Літаки F-16 не є табу для союзників України
Літаки F-16 не є табу для союзників України. Фото Ілюстративне фото

Передача F-16 Україні є чутливою темою для союзників

Прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що питання передачі Україні F-16 зараз обговорюється із союзниками. Раніше у ЗСУ назвали причини, через які Україні вкрай необхідні винищувачі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-конференцію Марка Рютте із президентом України Володимиром Зеленським. Як зазначив прем’єр-міністр Нідерландів, табу у цьому питанні немає.

Рютте зазначив, що його країна разом із іншими союзниками працює над питанням передачі Україні сучасних винищувачів, але наразі воно не вирішено. Також він назвав країни, які залучені до процесу перемовин.

"З приводу F-16 табу немає. Ми працюємо дуже щільно з Бельгією, Данією, Великою Британією, іншими партнерами, щоб завершити це. Ми ще не наблизилися до цього. Це дуже чутлива тема", — заявив прем'єр Нідерландів.

Марк Рютте також порівняв передачу винищувачів із поставкою іншого західного озброєння, зокрема німецьких танків Leopard. Він зазначив, що з літаками теж питання буде вирішено, і додав, що Нідерланди планують замінити свою авіацію з F-16 більш сучасними F-35.

"Це досягло завершення, і зараз ми працюємо над цим. Зараз ми вже постачаємо іншу техніку в Україну. Стосовно F-16 ми шукаємо підтримки парламенту та уряду", — сказав він.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що передача літаків Україні не пов'язана з політикою, все впирається у виключно у логістичні та технологічні моменти. МіГ-29 є більш доступними моделями в обслуговуванні, вважає військовий експерт Дмитро Снєгірьов.