Якщо не вся, то хоча б частина: на Заході розглядають німецьку модель вступу України до НАТО - ЗМІ

Читать на русском
Автор
1627
Вступ України до НАТО залишається актуальним питанням на порядку денному Альянсу
Вступ України до НАТО залишається актуальним питанням на порядку денному Альянсу. Фото president.gov.ua

НАТО може прийняти до Альянсу частину України, як це зробив із Західною Німеччиною у 1955 році

Доки на Заході обговорюють можливість прийняття всієї України в НАТО, аналітики пропонують взяти в Альянс частину країни. Аналогічний досвід 1955 року переживала Західна Німеччина.

Про це пише The New York Times. У виданні зазначають, що для України в такому разі багато залежатиме від ситуації на фронті після її майбутнього контрнаступу і від того, чи це призведе до якогось тривалого припинення вогню, стабільних кордонів чи навіть мирних переговорів.

"Західна Німеччина є прикладом країни, яка вступила до НАТО, будучи розділеною. Якщо Україні не вдасться змусити російську армію відступити із захоплених територій, то вагомим аргументом на користь припинення вогню стане пропозиція Україні членства в НАТО без міст, які під окупацією", — пише автор статті.

Напередодні саміту НАТО, який відбудеться в липні, дедалі більше країн-членів Альянсу обговорюють західнонімецьку модель вступу як реальну гарантію безпеки для України. Також автор статті зазначає, що Німеччина є яскравим прикладом того, що НАТО може прийняти до своїх лав країну, яка має "значні та невирішені територіальні проблеми". Тоді росіяни теж скаржилися і казали, що це дуже небезпечно, але безсилі були запобігти членству в НАТО.

Проте деякі експерти зазначають, що порівнювати Німеччину після Другої світової та України зараз некоректно. Західна та Східна Німеччини не перебували у стані війни між собою. Більше того, обидві утворення були визнані окремими державами в 1949 році.

Якщо ж контрнаступ ЗСУ та втрати російської армії не змусять путіна відступити із захоплених земель, НАТО розглядає варіант членства частини України в Альянсі. За словами експертів, за це можуть виступати миротворчі сили НАТО, а також Індія та Китай. Водночас питання відновлення цілісності України залишатиметься актуальним на майбутнє.

"Членство в НАТО зміцнить мир і дозволить здійснювати реконструкцію, приватні інвестиції та повернення багатьох біженців... Але весь сенс прийняття України до НАТО полягатиме в тому, щоб переконатися, що росія більше не нападе на Україну, тому що в цій війні ми бачили, що НАТО є єдиною формою стримування, яка працювала настільки ефективно далеко проти росії", — резюмували автори статті.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер натякнув, на що чекати від саміту НАТО в липні. Ймовірно, більшість країн наполягатиме на тому, що зараз країна ще не може бути прийнята до Альянсу. Проте, є зобов’язання НАТО перед Україною, взяті ще 2008 року.