Варшава вже як міні-СРСР: поляків дратують українці, які говорять російською

Читать на русском
Автор
14450
Поляки негативно реагують російською мовою від українців
Поляки негативно реагують російською мовою від українців. Фото ТСН

Поляки стурбовані тим, що українці, яким вони допомагали, розмовляють російською мовою

У Польщі велика кількість російськомовних емігрантів починає створювати проблему. Самі поляки вже порівнюють свою столицю, Варшаву із Радянським союзом.

Велика кількість людей з України, Білорусії та інших колишніх радянських республік, які перебувають у Польщі, здебільшого розмовляють російською мовою, але її поширеність вже створює певні проблеми. Про це пише The Guardian.

Багато поляків мають настороженість до росії через її імперські задуми щодо Польщі, а повномасштабне вторгнення в Україну лише запекло це почуття.

"Але навіть попри те, що більшість російських громадян у Польщі не вітаються, російська мова в країні звучить все частіше. Наразі Варшава стала, мабуть, найбільш російськомовним містом за межами країн, які раніше входили до складу Радянського Союзу", — йдеться в матеріалі The Guardian.

До речі, на сьогодні статистика показує, що нині у Польщі проживає понад 3 мільйони українців, тобто близько 8% населення цієї країни є громадянами України. Однак серед них все ще переважає російська мова.

Президент Спілки українців у Польщі Мирослав Скорка вважає, що війна вбила російську мову як нейтральну мову спілкування. Він розповів, що його організація, яка допомагала координувати підтримку українських біженців, отримала численні дзвінки від поляків, які хотіли допомогти. Однак вони були стурбовані, дізнавшись, що українці, яким вони допомагали, продовжували говорити російською мовою.

Ставлення поляків до українців у країні поступово стає все менш позитивним. Це показало проведене навесні опитування. Однією з причин було те, що більшість українців у Польщі розмовляють російською.

"Ні в кого немає проблем з білорусами, які говорять російською, але коли йдеться про українців, люди запитують, чи це свідчить про політичні переваги. Після деякого часу багатьом людям було важко зрозуміти, чому вони не вивчили ні українську, ні польську мови", — сказав Скорка.

Також до російськомовних жителів Варшави додалася нова група іммігрантів з колишніх радянських республік Центральної Азії. Так, мешканець Таджикистану, який приїхав до столиці Польщі й працює водієм Uber, розповів, що він та його колеги спілкуються російською, а клієнтами здебільшого є українці чи білоруси, з якими вони можуть розмовляти однією мовою.

"Варшава трохи нагадує москву. Це як міні-Радянський Союз, де представники різних національностей розмовляють один з одним російською", — сказав він.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що наприкінці квітня 2023 року країни Євросоюзу кардинально змінили правила надання допомоги українським біженцям.