Після катастрофи на Каховській ГЕС: на Херсонщині знайшли холеру та кишкову паличку

Читать на русском
Автор
На Херсонщині та на Одещині знайшли збудники тяжких хвороб
На Херсонщині та на Одещині знайшли збудники тяжких хвороб. Фото Колаж "Телеграфу"

Спалахи хвороб, на щастя, не зафіксовано

Повінь після підриву Каховської ГЕС призвела до забруднення води пально-мастильними матеріалами та отрутохімікатами. Фахівці вже виявили на Херсонщині холеру та кишкову паличку, а на пляжах Одеської області – ротавірус, сальмонеллу та астровірус.

Про це сьогодні, 13 червня, повідомив начальник відділу держеконагляду земельних ресурсів Державної екологічної інспекції України Олег Павленко під час брифінгу у Military Media Center.

"Ми щодня відбираємо проби води та робимо аналізи. Дуже великої забрудненості немає, але вже є кілька випадків виявлення холерної та кишкової паличок. З нами паралельно робить аналізи СЕС, яка відстежує санепідеміологічну ситуацію, адже затопило дуже багато населених пунктів, дворових будівель, каналізацій". Ми досліджуємо воду з хімії, а вони спеціалісти санепідемстанці – з біології", — зазначив він.

Водночас Олег Павленко закликає мешканців південних областей не вживати воду з колодязів, оскільки це може бути небезпечним для здоров’я. Спочатку її необхідно перевірити в лабораторії на наявність небезпечних речовин або бактерій.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що після катастрофи на Каховській ГЕС медики в регіонах, що знаходяться в зоні епідемічного ризику, зробили запаси лікарських препаратів, у тому числі й для лікування гострих кишкових інфекцій.