Офіційно: росіяни підірвали Каховську ГЕС. Що відбувається, всі подробиці (оновлюється)

Читать на русском
Автор
32636
Каховська ГЕС отримала значні руйнування
Каховська ГЕС отримала значні руйнування. Фото Колаж "Телеграфу"

Деяким населеним пунктам Херсонщини може загрожувати підтоплення

Каховська гідроелектростанція в ніч на 6 червня була підірвана російськими окупантами. Факт руйнування підтвердили представники оперативного командування "Південь".

Відповідну інформацію вони розмістили на офіційній Facebook-сторінці.

"Телеграф" стежить за ситуацією навколо Каховської ГЕС та веде онлайн-хроніку подій.

22:45 Підрив Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі, заявляють у Міністерстві аграполітики.

Катастрофа на Каховській ГЕС фактично залишила без джерела води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – у Запорізькій та 30% – у Дніпропетровській областях.

22:00 Російські окупаційні війська здійснили артилерійський обстріл мікрорайон Острів на Херсонщині під час евакуації населення, поранено двох правоохоронців, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

21:45 Україна скликає термінове засідання Радбезу ООН через підрив Каховської ГЕС. Про це повідомив постпред України при Організації Сергій Кислиця. Засідання почнеться о 23:00 за київським часом.

21:00 Влада прийняла рішення про виділення коштів з Фонду відновлення у розмірі 1,5 млрд гривень для будівництва двох нових магістральних водогонів. Це потрібно, аби забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

Також виділяється Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях майже 846 млн грн на забезпечення потреб регіонів у питній воді.

20:25 Україна має докази, що Каховську ГЕС підірвали вибухівкою росіяни, сказав представник ГУР Юсов у коментарі "Суспільному".

19:50 США схильні підозрювати, що до підриву Каховської ГЕС причетна саме росія, повідомляє NBC News із посиланням на американських посадовців. Адміністрація Байдена, за словами джерел, має відповідні розвіддані, частина з них може бути розсекречена вже у вівторок.

18:22 Адміністрація президента США Джо Байдена дуже стурбована повідомленнями про підрив Каховської ГЕС та намагається з'ясувати потенційні наслідки події, повідомляє Reuters із посиланням на джерело.

17:45 Підрив Каховської ГЕС уб'є тварин, виселить людей, отруїть екологію та знищить заводи. Усі наслідки – у великому матеріалі "Телеграфа".

17:00 Можна порівняти з ядерним ударом: наслідки від підриву Каховської ГЕС оцінили у кілотоннах.

16:40 Генпрокурор Андрій Костін: "Щойно мав розмову з Єврокомісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом. Поінформував його про наслідки жахливого міжнародного злочину, вчиненого російськими окупантами — підриву дамби Каховської ГЕС. Понад 40 тисяч людей під загрозою затоплення.

Українська влада евакуює понад 17 тисяч осіб. На жаль, ще понад 25 тисяч цивільних перебувають на тимчасово окупованій території. Там евакуація не проводиться. Черговий приклад кричущої зневаги до людського життя та міжнародного права.

Переконаний, на ці та інші злочини буде належна реакція європейської та світової спільноти."

16:35 Заступник міністра оборони Ганна Маляр: "Цілеспрямований підрив дамби був здійснений російськими окупантами щоб призупинити процес деокупаціі Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства з подій, які відбуваються у білгородській області .

Натомість російські окупанти отримали протилежний ефект.

Наразі у критичному становищі перебувають мирні жителі тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини та Криму, оскільки знищення дамби позбавило їх прісної води. Окрім того, були затоплені позиції російських військових підрозділів, що може призвести до масштабного змиву російських мінних полів та їх детонації у хаотичному порядку".

15:45 Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля, розповів в ефірі регіонального телемарафону Суспільного гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

15:27 Крим стане пасткою для ворога? Генерал оцінив, як підрив Каховської ГЕС вплине на український наступ.

14:42 Звернення Зеленського до учасників саміту "Бухарестської дев'ятки" щодо підриву Каховської ГЕС.

14:20 Через підрив Каховської ГЕС є ризик підтоплення енергооб'єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ, заявили в Міністерстві енергетики.

14:00 Олексій Данілов про заяву пєскова: "Про що волає ця людина, мені важко сказати. Я вже звик, коли цей чоловік з вусами починає щось розповідати, аби виправдати агресію проти нашої країни".

13:23 Прес-секретар путіна пєсков назвав підрив Каховської ГЕС "навмисною диверсією Києва": вона нібито пов'язана з відсутністю успіхів під час наступу українських військ, "воно захлинається".

13:04 Україна має намір скликати термінове засідання Радбезу ООН через підрив Каховської ГЕС російськими окупантами. Про це повідомляє МЗС України.

12:40 У Дніпро потрапило понад 150 тонн машинної олії з Каховської ГЕС. При цьому є ризик витоку ще 300 тонн, повідомляють у пресслужбі ОП за результатами засідання РНБО.

12:38 Голод, холера, мільйони біженців, ризик для ЗАЕС: якими будуть наслідки підриву греблі Каховської ГЕС.

12:20 Поради для людей в зоні лиха від МОЗ.

12:13 Жертв серед населення через затоплення після підриву Каховської ГЕС зараз немає, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

12:01 Воєнний злочин. Захід погрожує трибуналом підривникам Каховської ГЕС.

11:58 Мінреінтеграції закликає українців повідомляти омбудсмена про зниклих безвісти людей внаслідок прориву греблі.

Телефон гарячої лінії: 0800339247.

Мешканці окупованих територій можуть скористатися Viber чи WhatsApp за телефоном: (095) 896-04-21.

11:40 "Новий етап російської агресії": Олексій Данилов про підрив Каховської ГЕС та підсумки зборів РНБО.

11:37 Чи затопить Херсон і які наслідки будуть для екології: експерт оцінила масштаб катастрофи на Каховській ГЕС.

11:20 У Дніпрі та Запоріжжі – містах вище за течією за Каховську ГЕС – рівень води впав уже на кілька метрів.

А на відео і фото "Телеграфа" — Черкаси, де також впав рівень води.

11:00 У Зеленського пояснили, як підрив Каховської ГЕС позначиться на контрнаступі.

10:54 Херсонські пабліки повідомляють, що Каховьска ГЕС повністю пішла під воду.

10:31 У зв'язку з підривом Каховської ГЕС існує загроза можливого підтоплення мікрорайону Корабел та району Річкового порту Херсона. Також частково можливе підтоплення Антонівського та Садівського старостинських округів, повідомив очільник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Херсонська міська військова адміністрація організувала БЕЗКОШТОВНУ евакуацію. Всі необхідні служби працюють над цим, додав він.

10:23 Голова Євроради Шарль Мішель заявив, що шокований атакою на Каховську ГЕС і назвав те, що сталося, військовим злочином росії.

10:15 "На жаль, екологічний тероризм росіян внаслідок підриву Каховської ГЕС загрожує різким опрісненням Чорного моря. Ми можемо говорити про екоцид Чорного моря — під загрозою його екосистема", пише радник з питань комунікацій керівника ОП Дарія Зарівна.

09:58 Ось так виглядає Херсон, Нова Каховка та інші населені пункти після підриву Каховської ГЕС.

09:40 Яким районам загрожує затоплення. Інфографіка "Телеграфу" на основі даних МВС та ДСНС.

09:27 Кримські татари із руху добровольців Атеш назвали виконавців підриву Каховської ГЕС.

09:25 Через руйнування Каховської ГЕС є загроза затоплення 80 населених пунктів, заявив прем'єр Денис Шмигаль.

09:18 Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, заявляють в Укргідроенерго.

09:00 Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні, повідомляє голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін. Нині організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших. О 12.00 на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва.

08:50 У росії тим часом цинічно брешуть, звинувачуючи у підриві греблі Україну. Пропагандистські телеграмканали окупантів цитують заяви екстрених служб про те, що нібито удару по ГЕС ЗСУ завдали з РСЗВ "Вільха".

08:41 Підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована, заявляє Енергоатом.

08:35 Пік підтоплення після руйнування греблі Каховської ГЕС очікується до 11-ї години по Києву. Про це в ефірі телемарафону заявив голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

За його словами, вода пройшла через дамбу вже "половину шляху".

08:23 Володимир Зеленський скликав РНБО. "Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі", — заявив він.

08:22 За словами місцевих жителів, пише УП, вибух на греблі Нової Каховки був лише один, але після руйнування цілісності структури греблі секції почали руйнуватися одна за одною.

08:00 У Херсоні знеструмили мікрорайон Корабел — з метою безпеки. За кілька годин також планують відключити газопостачання, повідомляє керівник ГВА Мрочко.

При цьому також варто встановити швидкість руху та обсяги води, що додатково потрапляє в акваторію Дніпра. Як відомо, підрив Каховської ГЕС може стати причиною підтоплення окремих районів Херсонщини.

Також в ОК "Південь" уже опублікували перші правила поведінки для жителів найближчих до ГЕС населених пунктів.

Зазначимо, що Каховська ГЕС вважається останньою в переліку Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Вона знаходиться за 5 кілометрів від Нової Каховки, що на Херсонщині. Цей населений пункт поки що тимчасово непідконтрольний Україні.

Каховська ГЕС карта
Каховська ГЕС карта

До російського вторгнення саме ця станція забезпечувала річне регулювання стоку Дніпра, що дозволяло постачати електроенергію, а також допомагати у зрошенні і водозабезпеченні засушливих регіонів півдня України.

Варто нагадати, що про ймовірний підрив Каховської ГЕС, як провокацію росіян, президент Володимир Зеленський попереджував ще у жовтні 2022 року.

"Телеграф" розповідав, до яких можливих наслідків може призвести руйнування дамби на станції.