Приєдналася до санкцій, але заборонила передачу танків: Швейцарія ухвалила важливі рішення щодо війни в Україні

Читать на русском
Автор
Танк Leopard
Танк Leopard. Фото KMW

Швейцарія підтримує Україну, але не хоче порушувати свій нейтралітет

Швейцарія вирішила розширити списки санкцій щодо рф, таким чином країна приєдналася до 11-го пакету санкцій ЄС.

Про це повідомляється на урядовому порталі країни.

"Федеральна рада була проінформована про те, що урядове відомство, відповідальне за санкції, розширило списки санкцій щодо росії", - йдеться в повідомленні.

Як стало відомо, зміни набудуть чинності вже сьогодні, 28 червня, о 18.00. Таким чином, Швейцарія запроваджує санкції щодо додаткових фізичних та юридичних осіб, прийняті Європейським союзом 23 червня у рамках свого 11-го пакету санкцій.

"Очікується, що Федеральна рада ухвалить рішення про їх прийняття до кінця серпня", — додали в уряді.

При цьому незважаючи на те, що сенат Швейцарії схвалив поправку до закону, що дозволяє реекспорт зброї Україні, танки Leopard 1 до нашої країни таки не приїдуть.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на комюніке, яке опинилося у розпорядженні її редакції.

За даними видання, рада Швейцарії відхилила запит компанії Ruag SA щодо 96 танків Leopard 1 A5 на підставі законодавства про нейтралітет. Їх планували привезти до Німеччини з Італії для ремонту та модернізації, щоб потім передати Україні як військову допомогу.

"Федеральна рада дійшла висновку, що продаж 96 танків не можливий у зв’язку з положеннями чинного законодавства. Зокрема, такий продаж суперечив би закону про засоби військового призначення та означав би зміну швейцарської політики нейтралітету", — пояснили у заяві.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 11-й пакет санкцій проти росії, зокрема, включає заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій та окремим лістингам.