Розблокувати зерновий коридор може допомогти НАТО: Зеленський розповів про переговори зі Столтенбергом

Читать на русском
Автор
5348
Зерно
Зерно

Президент нагадав, що блокування зернового коридору торкнеться всіх

Офіційний Київ ініціював проведення консультацій на рівні Ради України НАТО, щоб обговорити поведінку росії в Чорному морі.

Як повідомив президент Володимир Зеленський, про це він говорив із генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом у суботу, 22 липня.

За його словами, розмова стосувалася теми угод, укладених під час саміту в Литві, а також щодо вступу України до НАТО та отримання гарантій безпеки.

"Говорили і про ситуацію в безпеці зараз, зокрема про російські агресивні кроки у Чорному морі. Будь-яка дестабілізація в цьому регіоні та зрив роботи експортних шляхів означатимуть проблеми з відповідними наслідками для всіх у світі. Цінова криза – найменший із можливих наслідків", — зазначив він.

Зокрема, наголосив глава держави, це стосується "зернового коридору", для розблокування роботи якого буде скликано Раду Україна-НАТО.

"Я звернувся до Єнсу з пропозицією невідкладно скликати таку Раду для відповідних кризових консультацій. Днями зустріч відбудеться. Безпечну кризу в Чорному морі ми можемо подолати", — додав Зеленський.

Як повідомлялося раніше, 19 липня, після виходу із зернової угоди, росія оголосила "тимчасово небезпечними" частину акваторії нейтральних вод у Чорному та Азовському морях, а всі судна, які прямують до українських портів, вона розцінюватиме, як "законні цілі". Тим самим рф оголосила блокаду українських портів.

21 липня українське Міноборони відповіло на цю витівку росії і аналогічним чином оголосило про блокаду російських портів.