У Байдена хочуть витратити гроші для України на інші цілі? Все зовсім не так – пояснення

Читать на русском
Автор
1918
Джо Байден
Джо Байден. Фото Відкриті джерела

Остаточне рішення ще не ухвалене, очікується голосування

Адміністрація президента США Джо Байдена планує виділити частину грошей, передбачених на допомогу Україні, на фінансування поставок озброєння Тайваню на тлі зростаючої загрози з боку Китаю.

Про це пише Financial Times, посилаючись на власні джерела.

"Білий дім звернеться до Конгресу з проханням профінансувати постачання зброї для Тайваню", — йдеться у повідомленні.

У матеріалі зазначається, що таким чином Сполучені Штати Америки хочуть прискорити надання Тайваню озброєння через загрозу інтервенції, що стрімко наростає з боку Китаю.

"У разі прийняття Конгресом Тайвань вперше отримає зброю через систему, що фінансується платниками податків США, відому як "іноземне військове фінансування". Очікується, що Білий дім надасть запит цього місяця", — пишуть журналісти.

Напередодні у Білому домі зробили заяву про те, що Тайваню вперше буде поставлена зброя на суму 345 млн доларів зі своїх запасів у рамках системи, яка використовувалася для відправки зброї в Україну.

"Можливе голосування в Конгресі щодо додаткового бюджету, який буде зосереджений переважно на новій військовій допомозі Україні, стане першою перевіркою підтримки Києва у нинішньому Конгресі", — пише FT.

Конгрес може піти на таке рішення, оскільки обидві партії виступають на підтримку військової допомоги Тайбею (столиця Тайваню) навіть серед невеликої кількості законодавців, які підтримують скорочення допомоги Україні.

Все не так, як здалося

Відомий український блогер Роман Шрайк пояснив, чому інформація про виділення коштів Тайваню за рахунок України – це фейк та нова "зрада".

"Там ніде не сказано "за рахунок" українського бюджету. Про скорочення фінансування України або виділення Тайваню коштів, призначених для України, не йдеться", — сказав він.

За словами Шрайка, військова допомога для України проходить за декількома механізмами:

  • PDA – президентська прерогатива Байдена;
  • USAI – ініціатива допомоги Україні, що виділяється Пентагоном;
  • FMF — фінансування іноземних армій, що виділяється Конгресом.

"Так ось. У зв'язку з дедалі більшою загрозою з Китаю, щоб прискорити постачання озброєння Тайваню, Байден запропонує Конгресу додати до статті FMF (Foreign Military Financing) пряму військову допомогу Тайваню. Таким чином Тайвань вперше в історії зможе отримати військову допомогу від Конгресу США", — Додав блогер.

Тобто раніше Тайвань закуповувала американське озброєння за рахунок власних коштів, а нещодавній пакет допомоги США Тайваню на $345 млн виділявся за президентською прерогативою PDA. Тепер пропонується прийняти FMF, що є прерогативою Конгресу. Оскільки останнім часом допомога щодо FMF виділялася в основному Україні, FT назвало її "українським бюджетом".

"Для чого це робиться? Щодо допомоги Тайваню — у Конгресі є сильна двопартійна підтримка. Щодо допомоги Україні — у Конгресі є невеликий прошарок MAGA-республіканців (трампісти), які хочуть допомагати Тайваню (у них фіксація на Китаї), але не хочуть допомагати Україні", — пояснює Роман Шрайк.

Якщо вдасться об'єднати допомогу Україні та Тайваню в один пакет (FMF), то "MAGA-трампістам буде важче перешкоджати допомозі Україні". Це поставить їх у більш скрутне становище.

"Тобто це такий законодавчий прийом, щоб позбавити їх можливості голосувати проти допомоги Україні. Їм доведеться голосувати за все скопом — голосуючи за Тайвань, голосувати й за Україну", — підсумував блогер.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що президент України Володимир Зеленський звернувся до частини американців, яка виступає проти надання Штатами фінансової допомоги Україні та зробив важливу заяву.