Україна зможе отримати ядерну зброю: Данілов розповів, звідки

Читать на русском
Автор
9294
Ядерна зброя
Ядерна зброя

Про повернення колишнього ядерного арсеналу мови не йде

Україна не вироблятиме власну ядерну зброю, проте зможе її отримати іншими способами.

Про це розповів в ефірі єдиного марафону новин секретар РНБО Олексій Данілов, відповідаючи на запитання, чи зможе Україна отримати ядерну зброю "у будь-якому вигляді".

"Що стосується арсеналу, який був у нас вилучений, давайте будемо реалістами — навряд чи це (його повернення, — ред.) взагалі можливе", — сказав він.

При цьому він додав, що йдеться не так про політичні причини, як про технологічні. Данілов зазначив, що ті міжконтинентальні балістичні ракети, які мали Україну, є "дуже складною річчю".

При цьому секретар РНБО зазначив, що замість того, щоб займатися розробкою своїх боєголовок, Київ може позичити їх у майбутньому союзникам НАТО. Однак зараз про це говорити зарано, оскільки Україна ще не є членом Альянсу і тому, що це "складна, відповідальна і важка робота".

Як відомо, у НАТО діє програма Nuclear Sharing, яка дозволяє неядерним країнам блоку розмістити на своїй території ядерні боєголовки інших країн. За цією програмою зброя масової поразки є на базах у Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах та Туреччині.

Крім того, нещодавно про бажання отримати американську ядерну зброю також заявила і Польща.