Поки Штати мнуться з F-16: Зеленський оголосив про революційне рішення щодо літаків зі Швеції

Читать на русском
Автор
14859
БМП CV90 та винищувач Gripen Новина оновлена 19 серпня 2023, 19:01
БМП CV90 та винищувач Gripen

Бійці ЗСУ високо оцінили шведську техніку, яка з’явилася на озброєнні

Україна і Швеція мають намір розгорнути в нашій країні спільне виробництво бойових машин піхоти CV90, які вже встигли з’явитися на озброєнні ЗСУ, крім того, цілком ймовірно, що на озброєнні українських військових з’являться шведські винищувачі Gripen.

Як повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму Telegram-каналі, про це йшлося під час його візиту до Стокгольма.

"Сьогодні ми деталізували нашу домовленість щодо спільного виробництва CV90 в Україні, локалізації виробництва, ремонтів. Зробимо все можливе, щоб перша вироблена в Україні CV90 з’явилася якнайшвидше", — йдеться у повідомленні.

Глава держави зазначив, що українські військові високо оцінили можливості цих бойових машин та їхню можливість рятувати життя.

CV90 (Стрідсфордон 90) — сімейство шведських бойових машин піхоти, в якому 15 різних модифікацій. Екіпаж БМП складається з трьох осіб, також він може перевозити вісьмох пасажирів. Вона оснащена системою управління вогнем UTAAS від компанії SAAB із тепловізійним прицілом, яка дозволяє вести прицільний вогонь по повітряних цілях на відстані у 2 км, наземних — 5 км.

  • Головне озброєння — нарізна автоматична гармата
  • Другорядне озброєння — 1 кулемет 7,62-мм Ksp m/39
Strf 9040C шведської армії

Варто зазначити, що Україна отримала у 2023 році 49 одиниць CV9040C.

Крім того, Зеленський згадав, що також йшлося про постачання літаків JAS 39 Gripen, які можуть значно посилити можливості Повітряних сил ЗСУ та обороноздатність України. При цьому він зазначив, що тестові випробування цих літаків уже розпочалися.

Легкий винищувач JAS 39 Gripen, незважаючи на свою назву, є насправді багатоцільовим літаком, тобто може не тільки вести повітряні бої, а й використовуватися як легкий бомбардувальник або штурмовик: крім звичайних авіабомб та блоків з некерованими авіаційними ракетами, він може нести високоточну зброю для ураження наземних та надводних цілей.

JAS 39 Gripen та його озброєння

У ближньому повітряному бою Gripen може використовувати вбудовану гармату 27-мм Mauser BK-27, що розташований з лівого боку в нижній частині фюзеляжу. У нього також інтегровані ракети середньої дальності AIM-120, що дозволяє знищувати повітряні цілі поза візуальною видимістю.

Крім того, президент додав, що зараз дві країни працюють над узгодженням 13-го пакету військової допомоги для України, до якого увійдуть снаряди до ППО та бойових машин, запчастин та обладнання для розмінування.

Як повідомлялося раніше, 19 серпня стало відомо, що Зеленський прибув до Швеції в рамках робочого візиту разом із першою леді Оленою Зеленською. Він заявив, що особисто подякує Швеції за підтримку нашої боротьби за свободу та незалежність.