Відстрочку від мобілізації хочуть скасувати ще для однієї категорії українців (оновлено)

Читати російською
Автор

У цьому питанні є зловживання

В Україні можуть скасувати відстрочку від мобілізації для тих, хто вдруге здобуває вищу освіту. Така ініціатива виникла у Верховній Раді.

Про це розповів представник Президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв’ю "Українським Новинам". Він вважає, що це було б справедливо.

"Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану", – сказав Веніславський.

Він нагадав, що з початком повномасштабної війни зросла кількість абітурієнтів віком від 30 років. У деяких випадках це відбувається після тривалої перерви у навчанні.

"Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила до аспірантури відразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає питання", — вважає Веніславський.

При цьому, за його словами, деякі люди справді хочуть розвиватися у галузі науки. Проте є й зловживання.

"Людина навчається на денній формі в будь-якому віці й має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть у багатьох закордонних вишах відкрили цілі факультети, бо це заробляння грошей та й в Україні теж почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання", – зазначив нардеп.

Пізніше Веніславський дав коментар "РБК-Україна", в якому пояснив, що у Верховній Раді наразі немає ініціатив щодо перегляду норми про відстрочку від мобілізації для тих, хто отримує другу вищу освіту. Однак у профільному парламентському комітеті цю ідею вже обговорювали.

"Таких ініціатив, оформлених як законопроєкт, за моєю інформацією, зараз ще немає", — зазначив він.

За його словами, з початку війни в Україні різко побільшало контрактних аспірантів у віці 25-50 років. Це може бути пов'язане зі зловживаннями.

"На мою особисту думку та на думку членів комітету, така норма закону про мобілізацію використовується у тому числі як спосіб легально уникнути призову на військову службу під час мобілізації до завершення навчання на денній формі", — пояснив Веніславський, додавши, що якщо людина вступила на здобуття другої освіти до широкомасштабної війни — то немає підозр, що це було з метою зловживання.

Можливо, буде внесено відповідні законодавчі ініціативи, щоб "обмежитися однією вищою освітою на денній, заочній чи дистанційній формі навчання". Однак вони поширюватимуться на майбутнє.

"Ми ще думатимемо над тим, як і в якому форматі можна реалізувати цю ініціативу. Але головна ідея — зробити неможливим здобувати ще одну освіту виключно, щоб уникнути призову, це неправильно з точки зору виконання обов'язків щодо захисту нашої батьківщини", — резюмував Веніславський.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, коли і як запрацює цифрова мобілізація і чи працюватиме вона взагалі. Ймовірно, нововведення почнуть діяти вже цієї осені.