Не Зеленський і не Навальний: названо лауреата Нобелівської премії миру

Читать на русском
Автор
1120
Не Зеленський і не Навальний: названо лауреата Нобелівської премії миру

Мохаммаді заарештовували 13 разів

Лауреатом Нобелівської премії миру у 2023 році стала Наргес Мохаммаді, відома в Ірані правозахисниця та журналістка. Таке рішення Норвезького Нобелівського комітету було оголошено сьогодні, 6 жовтня, в Осло.

Про це повідомляє прес-служба Нобелівської премії у Twitter. Повідомляється, що нагороду вона отримала "за її боротьбу проти придушення жінок в Ірані та за захист прав людини та свободи для всіх".

Варто зазначити, що в Ірані Мохаммаді заарештовували 13 разів, вона була засуджена загалом до 31 року в’язниці і, як і раніше, ув’язнена. Також правозахисниця раніше цього року була серед лауреатів Всесвітньої премії ЮНЕСКО, яка присуджується за внесок у свободу преси.

"Наргес Мохаммаді — жінка, правозахисниця та борець за свободу. Присуджуючи їй Нобелівську премію миру цього року, Норвезький Нобелівський комітет бажає вшанувати її мужню боротьбу за права людини, свободу та демократію в Ірані. Премія миру цього року також присуджується сотням тисяч людей, які Минулого року виступили проти політики теократичного режиму, спрямованої на дискримінацію та придушення жінок. Тільки прийнявши рівні права для всіх, світ зможе досягти братерства між націями, яке прагнув просувати Альфред Нобель", — йдеться у повідомленні.

Довідково: цього року Нобелівська премія передбачає грошовий приз в 11 мільйонів шведських крон (близько 1 мільйона доларів), диплом та золоту медаль.

Раніше ми писали про те, що лауреат Нобелівської премії віддасть призові гроші Україні.