"У спецслужбах США незадоволені": генерал про нашумілу статтю WP щодо ЦРУ та України

Читать на русском
Автор
Валерій Кондратюк
Валерій Кондратюк. Фото Скріншот відео

Журналісти володіли деякою інформацією без можливості провести глибший аналіз того, що відбувається

Відома американська газета The Washington Post опублікувала статтю про співпрацю українських спецслужб із ЦРУ, яка нібито триває майже десятиліття. Автори матеріалу вказують, що ЦРУ витратило десятки мільйонів доларів на підготовку українських розвідників та забезпечило їх новітніми системами спостереження. Однак у цій статті були деякі неточності та хибні висновки.

Таку думку висловив генерал Валерія Кондратюк, який 2014-го очолював управління контррозвідки СБУ, а 2015-го ГУР, в інтерв’ю шеф-редактору OBOZREVATEL Оресту Сохару на каналі "Орестократія". Він був безпосереднім учасником подій, про які пише WP, та розповів, як усе було насправді.

Довідка: ЦРУ – це Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів Америки – незалежне агентство Федерального уряду США.

"Я мав можливість спілкуватися з колишніми колегами з американських спецслужб, і я хочу сказати, що вони не в захваті від самої публікації та деяких фактів, які були видані в цій публікації. Але також вони не згодні з ходом подій, тому що журналісти володіли інформацією, але не мали змоги глибше розібратися у тому, як це відбувалося", — сказав генерал.

Як один із прикладів — у статті визначається головна роль ЦРУ. Тобто, що вони робили такі-то дії та певним чином допомагали. Кондратюк наголосив, що він був присутній за всіх цих процесів і на початковому етапі ЦРУ зовсім не виявляло жодного інтересу щодо співпраці з Україною.

"У них були свої власні пріоритети та завдання. Вони по Україні всього лише збирали інформацію. Але, наприклад те, що через Україну можна збирати цікаву інформацію та посилювати їхню можливість по росії, вони до цього питання ставилися з недовірою та великим песимізмом. Ці припливи і відкати в українській владі, які повертали назад проросійських політиків, вони не дозволяли створювати надійну довіру. Починаючи з 2014 року, взагалі було зроблено неможливе", — зазначив Валерій Кондратюк.

Він також пояснив, що росія, навпаки, діяла через Україну. Велика кількість російських операцій проти спецслужб Заходу, вони проводилися саме через територію України. Зокрема, проти британських спецслужб і проти американських.

"Саме за часів Януковича була найбільша взаємодія між ФСБ та СБУ. Одним із пріоритетів для ЦРУ було дізнатися, в чому полягали ці операції, які підстави робили СБУ разом із ФСБ для американських спецслужб", — сказав Кондратюк.

Оскільки влада в Україні змінилася, росія не змогла провести свої операції до кінця. Генерал наголосив, що тоді росіяни з українськими паспортами легалізували свою агентуру на території Європи. Російські спецслужби таким чином намагалися відвертати увагу британських та американських спецслужб на інші об’єкти, які були вигідні рф.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що влітку 2023 року ЗМІ з посиланням на американські спецслужби розповіли, що ЦРУ бере активну участь у конфлікті в Україні, але не в бойових діях.