У Кабміні назвали три категорії ВПО, яким збережуть виплати і через 12 місяців після переселення

Читать на русском
Автор
4086
cdn.abo.media

Внутрішньо переміщені особи мають стати частиною громади

Влітку Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно з якою внутрішньо переміщені особи будуть отримувати допомогу не довше, аніж 12 місяців з моменту реєстрації. Проте частина з них не втратить підтримку держави.

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. Вона пояснила, що виплати ВПО потрібні для підтримки на початковому етапі.

"Коли людина в шоці, коли вона не знає що робити, коли вона має пережити психологічно-моральну травму. Потім вона має знайти житло, облаштувати інфраструктуру, забезпечити дітям школу і садочок, а далі вона має працювати", — зазначила міністр.

Жолнович заявила, що коли йде мова про перші 12 місяців з моменту реєстрації ВПО, то цей час слід розглядати як період адаптації. Водночас вона підкреслила, виплата допомоги через 12 місяців буде припинена не всім. "Адже є люди з інвалідністю, малозабезпечені, багатодітні. Але це вже будуть інші адресні підтримки, але не ВПО. Ця людина має стати частиною громади", — зазначила міністр.

"Людей не залишать [зі своїми проблемами], кожен буде підпадати під свій ризик, але без ярлика. Це буде просто людина, котра, наприклад, живе в Києві та потребує допомоги як малозабезпечена", — підсумувала вона.

Більше на цю тему читайте в інтерв'ю міністра соціальної політики України Оксани Жолнович "Телеграфу" "Якщо є Mercedes, то навіщо платити 2 тисячі": у Кабміні оригінально пояснили урізання виплат ВПО".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що внутрішньопереміщені особи, які вимушено залишили свої будинки, отримують соціальну грошову допомогу, Однак є випадки, коли її можуть не виплатити.