Виплати ВПО скасують через 12 місяців: міністр закликала "не навішувати ярлики"

Читать на русском
Автор
6865
Оксана Жолнович
Оксана Жолнович. Фото Facebook

Кожен переселенець за рік може інтегруватися у нове життєве середовище

Міністр соцполітики Оксана Жолнович прокоментувала постанову Кабміну, згідно з якою загальний строк отримання виплат внутрішньо-переміщеним особам (ВПО) не може перевищувати 12 місяців з моменту призначення допомоги. Чиновниця пояснила, що держава має робити з такими людьми.

В бліц-інтерв'ю журналіст "Телеграфу" запитав чиновницю, чи буде держава щось сплачувати людям після того, як спливуть ці 12 місяців. Жолнович у відповідь закликала розібратися з самим питанням допомоги.

"Найгірша наша проблема, що ми навішуємо людям статуси як ярлики, не розуміючи, для чого це потрібно. От який сенс людині, яка вже 8 років проживає в Києві, мати статус ВПО? За той проміжок часу ми як держава точно маємо вже інтегрувати людей у нове середовище, точно маємо допомогти їм почуватися членами тих громад, де вони живуть.Ну, не можна зберігати таку "сепарацію" довічно. Це не логічно.", – пояснила чиновниця.

Оксана Жолнович навела приклад практики європейських країн. Там влада моментально інтегрує переміщених осіб, надаючи їм роботу та зменшуючи виплати.

Нагадаємо, що Кабмін змінив умови для нарахування виплат ВПО. Згідно з новою постановою, загальний термін отримання виплат ВПО не може перевищувати 12 місяців з моменту призначення допомоги. Тобто через рік держава вже не виплачуватиме переселенцям фінансову допомогу.

Раніше "Телеграф" повідомив, що внутрішньопереміщені особи, які вимушено залишили свої будинки, продовжують отримувати соціальну грошову допомогу. Однак є випадки, коли її можуть не виплатити.

Більше на цю тему читайте у статті " Якщо є Mercedes, то навіщо платити 2 тисячі": у Кабміні оригінально пояснили урізання виплат ВПО "