Зеленський поставив крапку в історії з гучним законом про PEP

Читати російською
Автор

Верховна Рада України ухвалила за закон, що втілює довічний статус ПЕП (політично значущі особи). У четвер, 26 жовтня, цей документ підписав президент Володимир Зеленський.

Про це йдеться у картці відповідного законопроекту №9269-д на сайті парламенту. Там зазначається, що 26 жовтня документ було повернено до ВР з підписом від президента.

Що таке ПЕП

PEP (public exposed person)/ПЕП (політично значущі особи) – цей термін застосовується до осіб, які обіймають або обіймали високі посади в уряді чи державних органах, а також до їхніх родичів чи близьких асоційованих осіб.

Особи ПЕП можуть вважатися підвищеним ризиком з погляду фінансових злочинів, таких як відмивання грошей, корупція та незаконне збагачення. На додаток до цього статус ПЕП передбачає додатковий, ретельний фінансовий моніторинг людини, її чоловіка чи дружини, дітей, батьків, компаній (у яких особа зі статусом ПЕП є засновником), бізнес-партнерів тощо.

Хто може відноситися до ПЕП-персони:

  • президенти держав,
  • прем’єр-міністри,
  • міністри та їх заступники,
  • депутати,
  • політичні діячі вищих рангів,
  • чиновники судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони,
  • керівництво Національного банку тощо.

Цей закон передбачає жорстко нагляд за станом українських PEP, зокрема, він запроваджує ризик-орієнтований підхід (безстроковий фінансовий моніторинг). Це означає фінмоніторинг стану політично значущих осіб навіть після завершення їх кар’єри.

Варто зазначити, що прийняття даного закону було необхідне для початку перемовин про членство України у ЄС.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 17 жовтня парламент не схвалив у другому читанні законопроект №10037, який передбачає перенаправлення податку на доходи фізосіб, які надходять до місцевих бюджетів із зарплат військових, до держбюджету.