Війна — день 613: росіяни зазнають серйозних втрат у Авдіївки, але продовжують атаки

Читать на русском
Автор
16599
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні продовжуються по всій лінії фронту, а росіяни не залишають спроб вибити ЗСУ з їхніх позицій. Найбільш серйозні бойові дії відбуваються на сході нашої країни, а найбільш активно росіяни поводяться на напрямі Мар’їнки. Тим часом українські військові продовжують демонструвати успіхи у Запорізькій області та завдають окупантам серйозних втрат у районі Авдіївки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Над Україною курсують російські безпілотники.

Як повідомляють Повітряні сили ЗСУ, ударні БПЛА на кордоні Черкаської та Київської областей рухаються у північному напрямку.

22:00 Військові тестують український автономний дрон-розмінувальник ST1, який допомагає саперам очищати від вибухівки території України, повідомляють Сили оборони півдня.

За даними Сил оборони, ST1 — автономний дрон для пошуку мін. Він обладнаний котушкою індуктивності та сенсорами, що дозволяють облітати перешкоди на низькій висоті.

Також на борту дрона присутній потужний мікрокомп'ютер, який обробляє дані та передає їх саперам у режимі реального часу.

21:00 Декілька груп шахедів у повітряному просторі Миколаївщини. Рухаються у напрямку заходу країни, повідомляють моніторингові групи.

20:00 Протягом доби відбулося 40 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав одного ракетного та 57 авіаційних ударів, здійснив 22 обстріли з реактивних систем залпового вогню за позиціями наших військ та населеними пунктами. Є поранені серед цивільного населення, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 В окупаційній армії Кремля назріває етнічний конфлікт між тувинцями та росіянами, повідомляє Центр національного спротиву.

За даними українського підпілля, дедалі частіше військовослужбовці тувинці у лавах російського окупаційного війська конфліктують із росіянами. Нерідко такі суперечки закінчуються застосуванням холодної або вогнепальної зброї з летальним кінцем.

"Причини ворожнечі досить банальні — це ворожнеча на основі традиційної переваги росіян до поневолених нею народів та боротьби за розподіл військового спорядження (коліматори, тепловізори та інше обладнання)", — йдеться у повідомленні.

18:00 Атака на нафтопереробний завод у Краснодарському краї — спецоперація СБУ, пише голова Громадської ради при Одеській ОВА Сергій Братчук.

"Як підтверджують джерела, Афіпський НПЗ, який забезпечував паливом війська рф, атакували двоє безпілотників СБУ", — пише Братчук.

17:00 Житель с.Новоберислав Бериславського району Херсонської області отримав тяжкі травми голови внаслідок артилерійського обстрілу з боку російських окупантів у неділю, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

16:00 Розрахунок ПЗРК прикордонного підрозділу знищив російський бойовий літак біля Авдіївки. Попередньо йдеться про Су-25, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

15:00 В прифронтовому Сіверську Донецької області екіпаж правоохоронців потрапив під артилерійський обстріл. Четверо поліцейських отримали поранення.

14:00 Сухопутні війська оприлюднили відео, як розбили колону росіян, що намагалися прорвати оборону на Донеччині.

13:00 Протягом минулої доби, 28 жовтня, українські воїни знищили ще майже 500 терористів на Таврійському напрямку. 13 окупантів вирішили здатись в полон.

12:00 Партизани у росії виявили новий завод з виробництва ракет. Він знаходиться у Челябінську.

Про це повідомляє партизанський рух "АТЕШ".

"Наші агенти з Челябінська повідомляють, що на Челябінському ковальсько-пресовому заводі почали виготовляти ракети різного типу", — йдеться у повідомленні.

11:00 Пишуть про роботу ППО у Ростові

09:00 Російські військові завдали ракетного удару по Полтавській області.

Попередньо, без постраждалих та пошкоджень цивільної інфраструктури.

У ніч проти 29 жовтня російська армія знову атакувала Україну "шахедами", усі пʼять були збиті. Повітряні сили ЗСУ також повідомили, що сили РФ випустили ракету Х-59 – вона й вдарила по Полтавській області

08:00 За добу ЗСУ ліквідували 660 окупантів

07:00 Російські війська вночі намагалися атакувати територію України за допомогою ударних безпілотників типу "Шахед". Повідомляється, що всі ворожі цілі знищені силами ППО.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • З 6 ранку у Херсоні лунають потужні вибухи.
  • У Хмельницькій області пролунали вибухи під час повітряної тривоги сьогодні вночі, 29 жовтня, повідомлялося про роботу ППО.
  • У Краснодарському краї на нафтопереробному заводі пролунав вибух. В результаті виникла пожежа.
  • За даними, зібраними експертами Інституту вивчення війни (ISW), українські війська відбили російські атаки поблизу Степового, Авдіївки, Кераміка, Тоненького, Опитного та Першомайського.

00:00 Через обстріл з початку російського вторгнення Запорізька АЕС 8 разів виявлялася повністю відключеною від електрики, кажуть у Держатомрегулювання

З даними за 26 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 610: окупанти перетворюють Авдіївку на Бахмут і не збираються зупиняти атаки

Про те, що відбувалося 27 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 611: окупанти загрузли під Авдіївкою, а Україна дедалі ближче до членства в ЄС

Інформацію за 28 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 612: окупанти зазнають нищівних втрат під Авдіївкою, але готують нові провокації