Смерть солдатів на нагородженні: спливли резонансні факти про командира загиблих

Читать на русском
Автор
8656
Дмитро Лисюк (ліворуч) вручає нагороду бійцю, червень 2023 року Новина оновлена 06 листопада 2023, 13:48
Дмитро Лисюк (ліворуч) вручає нагороду бійцю, червень 2023 року. Фото 128brigade.com

Випливла справа 4-річної давності

У справі про трагічну загибель бійців 128 бригади у Запорізькій області випливли нові подробиці. У мережі згадали про те, що чинний командир бригади свого часу судимий у справі про контрабанду.

Так, наприклад, журналіст Володимир Бойко нагадав, що офіцер Дмитро Лисюк, який зараз командує бригадою, має судимість за контрабанду. Справді, у 2019 році до ЗМІ потрапила інформація про те, що Лисюка судили за дане правопорушення. Він був тоді ще комбатом. Як писав "Мілітарний", йшлося про постачання та продаж цигарок з територій, які контролюють бойовики "ЛНР".

"Встановлено, що житель Краматорська Олександр Куєвда в листопаді 2018 року звернувся до свого знайомого комбата Лисюка і запропонував йому зайнятися торгівлею тютюновими виробами, які будуть переміщатися з непідконтрольною території Луганській області.

При цьому підакцизний товар необхідно буде забирати в попередньо обумовленому місці біля річки Сіверський Донець поруч з населеним пунктом Трьохізбенка Луганської області, де особовий склад 8-го окремого гірсько-штурмового батальйону виконує бойові задачі", — йшлося у матеріалі.

З’ясувалося, що Лисюк погодився на цю пропозицію і в кінці грудня 2018 року забрав у лісопосадці в районі річки Сіверський Донець і транспортував на військовому вантажному автомобілі 290 ящиків (144 420 пачок) сигарет марки «Marlboro Red» і сховав їх у покинутому будинку в сусідньому селищі Боброво. 28-29 грудня 2018 року офіцер перевіз ящики з цигарками до Соледару (Донецька область) та продав невстановленим особам. У січні 2019 року військовий знову забрав у схованці ще 150 ящиків (74 920 пачок) із контрабандними цигарками. А 17 січня під час отримання 2300 доларів як частину грошей за продані цигарки Лисюк із спільником були затримані правоохоронцями у кафе у Сєвєродонецьку (Луганська область).

Комбат уникнув арешту і був відпущений на поруки, а його поплічник вийшов з-під варти під заставу 286 тис. гривень. 30 липня обидва підсудні визнали свою провину та уклали угоду зі слідством. На початку серпня 2019 року суд визнав пом’якшувальною обставиною щире покаяння підозрюваних та затвердив угоду з прокуратурою, призначивши підсудним узгоджене покарання.

У підсумку Куєвду було засуджено до штрафу 161 500 гривень, а комбата Лисюкк – до штрафу 119 000 гривень. Крім того, з них стягнуто процесуальні витрати у розмірі 36 тис. гривень із кожного.

"Народ дивується: мовляв, чим думав командир цієї бригади полкових Дмитро Лисюк, коли розпорядився вишикувати артилеристів бригади для нагородження поблизу лінії фронту в Запорізькій області? Відповідаю: в армії немає команди «думати». А тому треба питати про інше – хто присвоїв Лисюку звання полковника та поставив командувати бригадою попри те, що в нього за плечима судимість за контрабанду сигарет з окупованої території Луганської області?", — коментує Бойко у facebook.

При цьому варто зазначити, що точно невідомо чи пов’язане якимось чином підвищення Лисюка зі справою про контрабанду чи ще якимись неправомірними діями, але журналіст у своєму пості двічі ставить питання про це.

"Хотілося б дізнатися — хто цьому допоміг і за яку суму? ", — додає Бойко.

Також наразі невідомо, чи пов’язаний Лисюк з трагічним нагородженням і чи був перебувати на місці збору бійців.

Як повідомляв "Телеграф", на Закарпатті оголосили триденну жалобу через загибель бійців 128 бригади, за якими вдарила рф під час нагородження. Тим часом росіян публікують відео того, як саме було здійснено цей терористичний акт.