Окупанти застосували реактивні дрони Shahed? У ЗСУ пояснили чорний колір російських БПЛА

Читать на русском
Автор
2799
Уламки дрону в Києві
Уламки дрону в Києві. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Росіяни намагаються модернізувати іранські дрони "Шахед"

Росіяни намагаються зробити іранські БПЛА "Шахед", якими цієї ночі вдарили по Києву менш помітними. Для цього окупанти перефарбовують їх корпуси в чорний колір або покривають карбоном.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат. За його словами, окупанти й раніше намагалися вдосконалити дрони від Ірану.

Дуже часто ворог використовує композитні матеріали, щоб зробити поверхню дрону сітловідбивальною. І коли сили ППО намагаються відшукати БПЛА в небі, його просто не видно. Зараз путінські солдати почали застосовувати нову технологію.

"Зараз ми бачимо, що використовували карбономатеріал. Карбон, який є поглинаючим матеріалом для радіолокаційного сигналу, і чорний колір – зрозуміло чому. Це ускладнить роботу протиповітряної оборони, а саме візуальну прив’язку до мети мобільних вогневих груп", – зазначив Юрій Ігнат.

На підтвердження його слів у мережі стали публікувати залишки збитих безпілотників, які справді пофарбовані у чорний колір. Спікер Повітряних Сил також додав, що чорні "Шахеди" не є реактивними дронами, які нещодавно продемонстрував Іран.

"Це не реактивні. Іран показав перспективну модель цього "шахеду", невідомо, в якій кількості їх виготовляють тощо, якою буде частка цього реактивного БПЛА", — резюмував Юрій Ігнат.

Нагадаємо, що 20 листопада в Ірані відбулася виставка, на якій показали нову модель ударного БПЛА Shahed-238. Нова версія БПЛА оснащена інфрачервоним та радіолокаційним наведенням. Це перетворює БПЛА на аналог протирадарних ракет, оскільки може наводитися на випромінювання пошукових радарів ППО. Їхня характерна відмінність від інших версій — чорний колір.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як виглядає дитячий садок у Солом’янському районі Києва після нічної атаки "Шахедами". Наслідки атаки показали у соціальних мережах.