"Ми не проти, але не згодні": Орбан знову ставить Україні палиці у колеса

Читать на русском
Автор
Орбан із путіним
Орбан із путіним. Фото twitter.com/PM_ViktorOrban

Непокоїть прем’єра Угорщини й фінансова сторона

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступає проти обговорення питання щодо вступу України до ЄС на саміті у грудні. На його думку, нібито "наперед ясно, що згоди серед країн не буде".

Про це Орбан сказав у ефірі місцевого радіо Kossuth. Він додав, що переговори щодо вступу України до Євросоюзу не відповідають інтересам Угорщини.

"Угорщина блокуватиме рішення. Ми не проти цих рішень, ми просто не згодні з іншими країнами-членами. Якщо ми згодні, то позиція ЄС є, якщо ні, то її немає. Ми не повинні дозволяти собі відчувати нечисте сумління через те, що ми в чомусь не згодні", — додав Орбан, зазначивши, що переговори про вступ України до ЄС не відповідають інтересам Угорщини й тому не повинні бути поставлені на порядок денний.

Він додав, що питання може бути поставлене на порядок денний, якщо воно вже обговорювалося і досягнуто домовленості. А питання про переговори про вступ України до ЄС, за словами Орбана, не підготовлене. Спочатку необхідно все обговорити та узгодити інтереси, а лише потім вносити пропозицію. Тому, на його думку, переговори про вступ не можна навіть розпочинати.

"Є багато питань, на які ми не знаємо відповідей: Україна перебуває у стані війни, і її правова система працює інакше, ніж у мирній країні. Навіть неможливо знати чисельність населення України, яку ми хочемо прийняти до ЄС", — заявив Віктор Орбан, додавши, що також неможливо сказати, якою є територія України, оскільки "частина її знаходиться під військовим контролем росії".

Турбує прем’єра Угорщини й фінансова сторона — як аргумент він наводить також те, що якщо Україна вступить до Євросоюзу, "неможливо навіть знати", скільки грошей доведеться витратити на її розвиток і звідки ці гроші візьмуться. Він додає, що "країни-члени ЄС можуть втратити ресурси".

"Ми дали українцям сто мільярдів євро, але якби ми використали їх на розвиток Європи, економіки були б у кращому стані. Ціни на комунальні послуги зараз зросли, безробіття вище", — обурюється він.

Нагадаємо, нещодавно Орбан також висловився про допомогу Євросоюзу Україні та євроінтеграцію нашої країни. Він погрожував блокувати всі рішення доти, доки лідери ЄС не переглянуть стратегію підтримки Києва.

Читайте також статтю "Телеграфа": Чи залишиться Орбан підстилкою путіна? Як Україні та ЄС вирватися з "угорського капкана"