Небезпечна СМС: поліція попередила українців про нову шахрайську схему

Читать на русском
Автор
9559
Шахраї отримують доступ до рахунків українців через фішингові посилання
Шахраї отримують доступ до рахунків українців через фішингові посилання. Фото ТСН

При передачі платіжної інформації варто відразу заблокувати картку і звернутися до банку

У Національній поліції України попереджають про появу нової схеми шахраїв. Зловмисники відправляють SMS про надходження посилки від імені відомого поштового сервісу.

У повідомленні є фішингове посилання, при переході на яке користувач ризикує втратити гроші. Про це поліція інформує в офіційному телеграм-каналі.

Нова схема шахрайства: що відомо

Користувачам від імені поштового сервісу надсилаються фейкові СМС про надходження посилок. У цьому повідомленні є посилання, на яке просять перейти. Але воно веде не на сайт поштового сервісу, а на ресурс шахраїв.

Коли користувач вводить банківські реквізити (номер карти, тризначний CVV-код та термін дії), вони стають відомими зловмисникам. Шахраї збирають платіжні дані, потім роблять покупки в Інтернет-магазинах, використовуючи вкрадені гроші.

Але є й інший варіант. Зловмисники можуть оформити повернення товарів, які були раніше замовлені. Кошти з рахунків привласнюють собі.

Як захиститися від зловмисників

У правоохоронних органах поділилися порадами, які допоможуть зберегти свої особисті дані:

  • отримуйте та перевіряйте дані про посилки тільки на офіційних сайтах поштових сервісів, або ж у їх додатках;
  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями й обов’язково перевіряйте ще раз правильність URL-адреси, адже навіть один символ може видати ресурс шахраїв;
  • використовуйте окрему онлайн-карту для шопінгу в Інтернеті;
  • тримайте у секреті коди-підтвердження;
  • намагайтеся замовити товар з оплатою після отримання.

Якщо ваші дані були скомпрометовані, обов’язково заблокуйте картку. Після цього зверніться до банку, повідомте про це і дотримуйтесь інструкцій менеджера фінансової установи.

Нагадаємо, що фішингові посилання — це спеціальні лінки, які перенаправляють користувача на ресурс шахраїв. Найчастіше вони виглядають схожими на гіперпосилання на офіційні сайти поштових відділень, Інтернет-магазини. Шахраї намагаються вкрасти особисті дані користувачів. Необережність може призвести до втрати особистих заощаджень. Надсилати такі посилання можуть СМС-повідомленням на телефон, у месенджери, соцмережі або на електронну пошту.

Раніше "Телеграф" писав про інтернет-шахрайство, внаслідок якого українка втратила 50 тисяч гривень. Вона хотіла продати свій телефон, але стала жертвою зловмисників.