В Україні зареєстрували торгову марку "Привид Києва": у мережі розгорівся скандал

Читать на русском
Автор
2170
Фото Андрія Пільщикова, яке було використане як прообраз "Привида Києва"
Фото Андрія Пільщикова, яке було використане як прообраз "Привида Києва"

Близькі пілота обурені, що бригада навіть не згадала його імені

В Україні офіційно було зареєстровано торгову марку "Привид Києва", через що в мережі вже почався скандал.

Як повідомила Бригада тактичної авіації міста Васильків у Facebook, ініціатива про реєстрацію марки надійшла від пілотів 40-ї бригади тактичної авіації та інших підрозділів Повітряних сил, які виступили проти того, що сторонні особи використовують образ українських пілотів у спекуляціях та комерційних цілях.

"Очільниця Офісу інтелектуальної власності Олена Орлюк передала представникам громадськості оригінали свідоцтв на 5 торговельних марок: зображення широковідомого збірного образа пілота з піднятим догори пальцем та назв-брендів "ПРИВИД КИЄВА", "НІЧНИЙ ПРИВИД", "GHOST OF KYIV", "NIGHT GHOST". Їх єдиним правовласником відтепер є ГО "Захисники Неба" — організація, створена військовими для захисту інтересів самих же військових", — йдеться в повідомленні.

Водночас у коментарях до запису зазначили, що образ пілота на ескізі було змальовано з фотографії легендарного пілота Андрія Пільщикова ("Джус"), який загинув під час виконання навчального польоту на Житомирщині. Зокрема кохана "Джуса" Меланія Подоляк та мама пілота Лілія Авер’янова зазначили, що у бригаді могли б хоча б вказати ім’я того, чий образ вони використали.

У бригаді ж зазначають, що жест палець вгору є одним із найпоширеніших серед пілотів західної школи авіації, а образ "Привида Києва" є збірним і не є відсиланням до конкретної особи.

Нагадаємо, що 25 серпня 2023 року в Житомирській області сталася авіакатастрофа за участю двох навчальних літаків Л-39, через що загинули троє досвідчених українських пілотів, серед яких і Андрій Пільщиков.