Власникам сертифікатів ЗНО пропонують експрес навчання у технікумах

Читать на русском
Автор
Власникам сертифікатів ЗНО пропонують експрес навчання у технікумах Новина оновлена 08 серпня 2023, 10:04

У наступному році всі володарі сертифікатів ЗНО можуть за скороченою програмою здобути вищу освіту.

Міністерство освіти і науки України вже з наступного року планує змінити порядок вступу до коледжів та технікумів, дозволивши вступати із сертифікатами ЗНО 4 років та навчатися за скороченою системою, передає прес-служба Міносвіти.

Такі зміни містяться у новому проекті Умов прийому до закладів передвищої освіти 2020 року, про що нагадав голова директорату вищої освіти та освіти дорослих Міносвіти Олег Шаров. За його словами, цей проект радикально реформує навчання у подібних закладах. Такі зміни дозволять людям, які давно закінчили школу, у короткі терміни та безперешкодно здобути профільну освіту.

Цей проект містить такі важливі рішення:

  • абітурієнти із сертифікатами ЗНО можуть складати іспити з предметів у вільному порядку;
  • подання результатів ЗНО гарантує підвищення балу на 25%;

Крім цього, сертифікати ЗНО з усіх предметів прийматимуться за останні 4 роки: з 2017 до 2020 включно.

Освітні установи вищої освіти будуть готові запропонувати скорочену програму навчання, зокрема тим, хто раніше отримував вищу освіту, а не лише тим, хто має диплом кваліфікованого робітника.

Блер та Новосад обговорили освітні зміни в Україні

Щодо плати за навчання, у МОН наголосили, що студенти можуть отримувати необмежену кількість дипломів за рахунок держбюджету та відшкодовувати кошти не потрібно.

Наступного року прийом вступних документів на базі 9-ти класів розпочнеться з 1 по 13 липня 2020 року, іспити та конкурси відбудуться у період з 14 по 21 липня, а визначення списку бюджетників відбудеться до 29 липня.

Новосад прибере "радянський страх" із української школи

Реєстрація вступників на базі 11 класів стартує з 1 липня через електронні кабінети. Закінчення реєстрації призначено на 22 липня для вступників через іспити або співбесіди, а 29 липня для власників сертифікатів ЗНО. Іспити та конкурси пройдуть з 23 по 28 липня, а формування списків бюджетних місць завершиться 8 серпня.