Чи може нещеплена дитина ходити до школи - роз’яснюємо рішення Верховного суду України

Автор
767
Чи може нещеплена дитина ходити до школи - роз’яснюємо рішення Верховного суду України

"Телеграф" звернувся до правових експертів за поясненням про заборону Верховного суду України стосовно неможливості ходити до школи нещепленим дітям

Станом на п'ятницю, 26 березня, від COVID-19 в Україні вакцинувалось майже 175 тисяч осіб, заяви подали майже 375 тисяч. У четвер держава отримала 1,8 мільйона одиниць китайського препарату CoronaVac.  Наразі, це третя вакцина після американської Pfizer/BioNTech та індійської Covishield/AstraZeneca, яка пройшла сертифікацію в нашій країні. За прогнозами вчених, до кінця року необхідна кількість українців не щепиться. Одним з основних факторів вчені та медики називають велику кількість антивакцинаторів в Україні.

В контексті цього питання в суспільстві активно обговорюють можливість обмеження прав громадян, які не отримають вакцину або відмовляться від вакцинації. Цього тижня Верховний суд підтвердив заборону дітям без щеплень ходити в державні навчальні заклади. Таке рішення пояснюється тим, що держава зараз хоче бути впевненою в безпеці життя і здоров’я всіх учасників процесу освіти, включаючи дитину.

В одному з наших матеріалів про освіту під час карантину ми вже писали, що Конституція України ставить безпеку життя та здоров’я вище ніж право на освіту (статті 3 та 53). 

По суті право дитини навчатися не порушується, тому що для тих, хто не робить щеплення є альтернативні способи освіти - дистанційно, онлайн тощо. 

Українцям колють залишки вакцини від COVID-19: хто і як може отримати дозу поза чергою

Але не всім підходять такі варіанти. Низка батьків, які відмовляються робити щеплення через здоров’я дитини, сильно обурилися у соціальних мережах таким рішенням ВСУ

"Телеграф" звернувся до експертів з адвокатської компанії "Клочков та партнери". Юрист Олег Бодак пояснив… 

Як насправді працює рішення Верховного суду?

"04 лютого 2021 року в першому читанні було прийнято ЗУ "Про систему громадського здоров’я", який містить статтю (ч. 4 ст. 14) із прямою вказівкою: "Фізичні особи зобов'язані проходити обов'язкові медичні огляди та робити щеплення у передбачених законодавством випадках". Верховний суд постановив (справа №331/5291/19), що наказ директора про відсторонення не щепленої за віком дитини від занять є цілком законним та відповідним справедливому балансу конкурентних інтересів особи та суспільства в цілому", - каже Бодак. 

Але у цій постанові є неточність, яка створює розбіжність. Директор не може не пустити учня до навчання в школі. 

Українець створив калькулятор щеплень від COVID-19: як дізнатися свою чергу на вакцинацію

"В Україні не визначено механізм відсторонення учня від освітнього процесу у разі не проходження вакцинації. Ба більше, посадові інструкції керівництва закладів освіти не містять повноважень, функцій та інструкцій з проведення такого відсторонення на підставі не вакцинації учня. Остаточно, заборона обмеження права на освіту, незалежно від стану здоров’я, демонструє істотну законодавчу прогалину з обов’язком щеплення та можливості відвідування школи лише прищеплених дітей", - додає Бодак та відповідає на питання… 

Як відстояти право дитини ходити до школи, а не альтернативно отримувати навчання?

"Не щеплена дитина може відвідувати школу, проте лише за виключних обставин. З метою захисту інтересів дитини, ваш учень/учениця може цілком уникнути обов’язкового щеплення і бути допущеним до відвідування навчального закладу. У разі відмови такого доступу до школи, ви зможете отримати таке право у судовому порядку. Задля доведення такої невідповідності щеплення інтересам дитини, у неї повинні бути наявні відповідні протипоказання, що роблять такі щеплення лише шкідливими для дитини. До прикладу, внаслідок щеплення у дитини виникали серйозні алергічні реакції, нервові розлади або ж інші, що зазначені у документах МОЗ", - розповідає Бодак. 

Поки існує колізія в законодавстві, будь-які рішення та поправки можна обійти, уникнути або оскаржити. Отже, на думку Олега Бодака, ця постанова має бути анульована: 

"Також, такі обов’язки є невідповідними іншим фундаментальним правам та свободам, зокрема, праву на обов’язкову середню освіту. На власний погляд, таке втручання в особисте життя превентивного характеру, тобто задля уникнення можливих хвороб в майбутньому, є далеко не відповідним міжнародним стандартам індивідуальних прав, і надалі повинне бути скасоване".

Чим вакцина Covidshield відрізняється від AstraZeneca та чи відмовиться від неї Україна після смерті Інни Нарожної