Клімкін дорікнув у бездіяльності учасникам Будапештського меморандуму

Читать на русском
Автор
Клімкін дорікнув у бездіяльності учасникам Будапештського меморандуму Новина оновлена 12 січня 2024, 10:35

На думку глави МЗС, ніхто з учасників Будапештського меморандуму не зробив нічого, що мав зробити у контексті захисту національної безпеки України.

Україна після відмови від ядерної зброї мала домовлятися з іншими країнами не про політичні, а про юридичні гарантії своєї безпеки.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав в інтерв’ю "Сьогодні".

"Я вважаю, що у 1994 році потрібно було прийти не до політичних, а до юридичних гарантій безпеки. Юридичні гарантії безпеки, як ми тепер бачимо, – це ключове питання для нашої національної безпеки. Ми багато разів намагалися зібрати зустріч у Будапештському форматі. А Росія у своїх документах говорила, що це Україна справді порушила будапештські домовленості шляхом організації путчу. Ось така логіка у Росії", — сказав Клімкін.

"І я вважаю, що ніхто з учасників Будапештського меморандуму не зробив нічого, що мав зробити в контексті захисту нашої національної безпеки. Те саме я кажу і нашим американським, і британським друзям", — повідомив глава МЗС.

"Проблема і у змісті Будапештського меморандуму, і в його формі, і в тому, як домовленості було реалізовано. Це комплексна проблема, яка впливає на сучасний світ, оскільки зараз у політичні гарантії ніхто більше не вірить за визначенням. Для нас це, на жаль, стало дуже складним висновком: як треба взагалі будувати систему гарантій", — заявив Клімкін.

Зеленський ініціював оновлення кадрового складу дипломатичного корпусу

Нагадаємо, 1994 року Україна відмовилася від ядерної зброї. Після цього 1994 року Україна, США, Росія та Великобританія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з Меморандумом, США, РФ та Великобританія зобов’язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватись від загрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Згодом дві інші ядерні держави – Китай та Франція – надали аналогічні гарантії Україні у формі заяв.