За прикладом Путіна: чим загрожує Україні закон Зеленського про референдум

Автор
За прикладом Путіна: чим загрожує Україні закон Зеленського про референдум

Професор Олексій Гарань проаналізував прийняття закону про народовладдя через референдум

Законопроєкт про народовладдя через референдум, який 26 січня підтримала Верховна Рада, потрібен Україні. Але логічніше було б починати не із всеукраїнського, а з місцевих референдумів. Чому - розповів «Телеграфу» професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

"Мати закон про референдум з виписаною процедурою - нормально. В країні повинен бути такий закон, - підкреслює Олексій Гарань. - Колишній був прийнятий в 1991 році, ще до здобуття незалежності. І називався "Закон про всеукраїнський та місцеві референдуми". При цьому потрібно розуміти, що референдум - непроста річ. Якщо порівняти з молотком, то з його допомогою можна побудувати будинок або розбити голову, вбити цвях в кришку труни..."

За словами професора, референдум - демократична процедура, але може використовуватися і не в демократичних цілях.

Як позитивний приклад Олексій Гарань призводить референдум про підтримку Акту про незалежність України. Верховна Рада проголосила незалежність нашої країни. А щоб підвищити легітимність Акту, питання винесли на референдум. І ми отримали переконливу перемогу.

Олексій Гарань

«Негативний приклад - Конституція Росії 1993 року прийнята в обхід парламенту, на референдумі. І заклала майбутню авторитарну модель правління, яка перетворилася згодом у режим Путіна, - зазначає Олексій Гарань. - В Україні був референдум 2000 року, теж за так званою народною ініціативою. Серед організаторів був у тому числі Віктор Медведчук. Там штучно наганяли явку. Найбільша була в Закарпатській області. Жартували, що «гірці спустилися на полонину», щоб проголосувати за двопалатний парламент. Було дозволено голосувати за 2 тижні до голосування, були численні вкиди. Приклад референдуму в лукашенківському стилі. Добре, що його результати тоді не затвердили...»

"Сховатися за волею народу": чим небезпечний прийнятий законопроєкт про референдум

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» звертає увагу, що в США ніколи не було загальнонаціонального референдуму. У Німеччині після Другої світової війни - теж. А ось Гітлер для встановлення своєї влади використовував плебісцит.

«При цьому місцеві референдуми проводять і в США, і в Німеччині, - продовжує Олексій Гарань. - Так що логічніше було б і у нас спочатку проводити місцеві референдуми, прийняти закон саме про них. Щоб навчити людей орієнтуватися в певних питаннях спочатку на місцевому рівні. Розуміти важливість своїх рішень. Відповідальність за них. Будувати чи не будувати міст. Закривати або відкрити сміттєпереробний завод. У нас парадокс в тому, що люди не можуть створити ОСББ, провести збори мешканців багатоквартирного будинку, але на загальнонаціональний референдум будуть йти - і голосувати по найважливіших питаннях».

На думку Олексія Гараня, прийнятий документ може бути небезпечним для країни.

«Тут закладені великі ризики, - попереджає експерт. - Можна зібрати 3 млн голосів і винести на референдум питання, яке буде розколювати країну. І та ж ОПЗЖ буде цим користуватися. Скасовувати на референдумі закони або частини законів - теж популізм, який може мати небезпечні наслідки».

Зазначимо, що глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія погрожував нардепам від цієї політсили виключенням з фракції, якщо вони не підтримають законопроєкт президента про всенародний референдум.

Двоє з присутніх представників "Слуг народу" документ не підтримали.