Росіяни завдали удару по Запоріжжю, влучили в багатоповерхівку: все про наслідки трагедії

Читать на русском
Автор
15799
Містяни говорять про серію вибухів у Запоріжжі
Містяни говорять про серію вибухів у Запоріжжі. Фото Колаж "Телеграфу"

Російські окупанти продовжують кошмарити мирне населення України

Ближче до опівдня середи, 22 березня, у Запоріжжі пролунало кілька потужних вибухів. Місцеві жителі стверджують, що нарахували мінімум чотири гучні звуки, а найпотужнішим був перший. У регіоні оголошено повітряну тривогу. Нагадаємо, що лише напередодні вночі Україна пережила масовану атаку "дронами", в результаті якої постраждало кілька областей.

Секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв закликав усіх мешканців Запоріжжя терміново пройти в укриття. Окремі моніторингові пабліки повідомляють, що у повітрі над областю зафіксовано ще кілька ворожих цілей, які можуть прямувати до міста.

17:00 Кількість постраждалих у Запоріжжі знову зросла. У поліції кажуть, що зараз уже відомо про 31 пораненого. 27 осіб госпіталізовано (з них – 3 дитини).

"Росіяни завдали шість ракетних ударів по місту. Внаслідок влучань однієї з ракет у двох багатоповерхових будинках відбулося займання в оселях з 2-го по 4-й поверхи.Інші ракети влучили по територіях складських приміщень, СТО та відкритій місцевості цього ж району".

16:15 Під час рятувальних робіт у Запоріжжі працівниками ДСНС було врятовано собаку породи мопс.

"Кожне життя важливе!", — прокоментували у МВС України.

15:30 У ЗСУ назвали імовірний вид ракет, якими було атаковано Запоріжжя. На думку спікера Повітряних сил, удар був зроблений з РСЗВ, ймовірно, "Торнадо-С". Від пуску до влучення проходять секунди, тому сирена спрацювала пізніше.

"Летить дуже швидко. Якщо є можливість сповістити, то це робиться. Якщо можливості немає, то можуть бути такі терористичні атаки ворога", – сказав Ігнат.

15:00 За даними Офісу генпрокурора під час атаки на Запоріжжя росія випустила 6 ракет, тип яких наразі встановлюється. Пошуково-рятувальна операція продовжується. Під завалами знаходяться люди, дані щодо постраждалих уточнюються.

14:15 Згідно з оновленою інформацією, зараз у лікарнях перебуває 25 людей. 3 особи – у тяжкому стані, 19 – у середньому, 3 – у легкому (з них двоє дітей). Постраждалий, який перебував у тяжкому стані, загинув.

14:00 Голова Запорізької ОВА Малашко повідомив, що внаслідок удару загинула одна людина.

13:35 З'явилася перша інформація про постраждалих від російського обстрілу. За даними секретаря міськради Анатолія Куртєва, наразі відомо про 18 постраждалих (з них двоє дітей 7 та 9 років). 11 дорослих госпіталізовано (з них четверо знаходиться у важкому стані, семеро — у середньому). Ще п‘ятеро людей отримали медичну допомогу на місці прильоту. Дітей зараз везуть до медичних закладів.

"На місці працюють рятувальники ДСНС та міської аварійно-рятувальної служби, медики, психологи, працівники соцзахисту, волонтери, міська асоціація шелтерів. Розгорнуто намет від міської ради, відкрито найближчі ТІци. Під’їхали комунальні автобуси"

13:15 Інформацію про ракетний обстріл прокоментували у Запорізькій ОВА. Повідомляється, що в баготоповерхівки влучили 2 ракети.

"Жодної військової цілі! Дві російські ракети в житлову багатоповерхівку — стратегічну ціль для військ держави-терориста. Черговий воєнний злочин здійснено посеред дня у спальному районі багатотисячного міста!"

Наразі всі відповідні служби працюють на місці та вживаються всі необхідні заходи безпеки для місцевих жителів.

13:00 Терористичну атаку на Запоріжжі вже прокоментував президент України.

"Запоріжжя. Просто зараз російська ракета влучила в багатоповерховий будинок. Росія зі звірячою жорстокістю обстрілює місто. Влучання по житлових кварталах, де мешкають звичайні люди, діти. Країна-терорист прагне знищити наші міста, нашу державу, наших людей.

Це не повинно стати "просто звичайним днем" в Україні, будь-де іще в Європі чи світі. Треба більше єдності і рішучості світу, щоб швидше перемогти російський терор і захистити життя".

12:56 Інформація про те, що влученнь по багатоповерхівкам було декілька підтверджується. У мережі публікують фото другої ракети, що не розірвалася і стирчить у даху будинка.

12:50 На місці подій працюють рятувальники. Пожежа у багатоповерхівці триває.

12:40 У мережі з'являється все більше фотографій, на яких зафіксовано руйнування.

12:37 У мережі стверджують, що прильотів житловими будинками могло бути кілька, просто одна з ракет не розірвалася.

"Прямо в даху іншої багатоповерхівки зараз стирчить ракета, що не розірвалася", — йдеться в повідомленні.

12:35 Обмежено рух автотранспорту вулицею Запорізькою на ділянці від Шкільної вулиці до Прибережної автомагістралі.

12:24 У мережі публікують відео, де чітко видно попадання в житловий будинок. Удар припав прямо по центру будівлі. Офіційної інформації та інформації про можливі жертви поки що не надходило.

12:13 В Запорізькій області дали відбій повітряної тривоги.

12:10 У місцевих пабликах поширюється інформація, що щонайменше одна ракета потрапила прямо в багатоповерхівку. При цьому деякі моніторингові спільноти, стверджуючи, що інцидент стався біля одного з ТРЦ міста, припускають, що ціллю росіян міг бути саме він. У цей момент там були сотні мирних жителів.

12:05 Люди у Запоріжжі перелякані. Очевидці заявляють, що є прильоти до багатоповерхових будинків, горять квартири, на місце вже поспішають рятувальні служби.

У деяких будинках поряд із епіцентром вибуху вибило вікна.

11:55 Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що під ворожим вогнем у Запоріжжі знаходяться житлові квартали, а також острів Хортиця.

Офіційної інформації поки не надходило, однак деякі джерела стверджують, що в Запоріжжі можуть бути прильоти. Дехто ділиться в мережі відео зі звуками вибухів, які чули жителі та гості міста.

Цілком імовірно, що обласний центр можуть обстрілювати ракетами С-300. Всіх людей просять знаходитися у безпечних місцях.

За даними медіа "5 редакція", ворог може "комбінувати" снаряди, які застосовує під час атаки по Запоріжжю. Йдеться як про крилаті ракети, так і про уже згадані С-300.

Нагадаємо, що напередодні ввечері росіяни здійснили ракетний удар по Одесі. В результаті є кілька постраждалих, а також зафіксовано приліт у місцевий гуртожиток для священнослужителів УПЦ МП.

Вночі ж ворог застосував безпілотники, аби вдарити по Київщині. У Ржищеві є кілька прильотів, загинуло щонайменше четверо людей.