Врятувати побутову техніку. ТОП-7 порад на будь-який гаманець як зберегти електроніку від стрибків напруги

Читать на русском
Автор
2138
Pixabay Новина оновлена 20 червня 2024, 09:59

Різкі перепади напруги можуть "вбити" дорогі пристрої

Відключення світла можуть стати особливо коштовними в ціні, адже на додачу до купівлі дорогих акумуляторів з павербанками, можуть ще й пошкодити техніку вдома. Серед причин того, що постраждав улюблений ноутбук чи телевізор, можуть бути різкі перепади напруги. Коли світло відключається, напруга в мережі може різко змінюватися. Це ламає електроніку.

"Телеграф" зібрав кілька порад, які допоможуть врятувати техніку вдома під час спеки та відключень. Зібрали ті пристрої, що не потребують суттєвих витрат та більш затратні варіанти.

1. Від’єднайте техніку від розеток

Цей очевидний і безкоштовний крок заощадить вам кілька десятків тисяч гривень. Просто відключайте прилади від мережі, коли вони не використовуються. Це може допомогти запобігти перегріванню та зменшити ризик пошкодження і навіть пожежі.

2. Купіть реле напруги

Це розетка, яка має табло з вольтметром і показує напругу у вашій квартирі на цю мить. Якщо напруга виходить за межі, то реле відключає живлення і не дає техніці "згоріти". При стрибках електричного струму схема подає живлення на соленоїд, який розмикає ланцюг, знеструмлення приміщення або конкретний електронний пристрій.

Діапазон припустимого коливання струму ви встановлюєте самі. Правило таке: якщо напруга занизька — це дуже погано. Зазвичай рекомендують не перевищувати верхній діапазон вище 260 В, а нижній не опускати нижче 180 вольтів.

На ринку є різні моделі. Бюджетні варіанти підключаються через розетку до холодильника, кондиціонера, пральної машинки або іншого обладнання. Можна придбати одразу кілька штук.

3. Встановіть реле у щиток

Це більш просунутий спосіб захистити техніку, який вимагає допомоги з боку кваліфікованого спеціаліста. Тому до вартості пристрою (а це від 600 до 10000 грн) додайте ще оплату послуг електрика за підключення.

На ринку є також розумні реле, які підключаються до інтернету і надсилають сповіщення про небезпеку на ваш смартфон. Це корисно, коли нікого немає вдома.

4. Оберіть стабілізатор напруги

Варіант трохи дорожче – стабілізатори напруги, але вони все одно коштують до ста доларів або в районі цієї суми. Стабілізуючі пристрої вирівнюють напругу та захищають електричні пристрої від пошкоджень, викликаних стрибками струму в мережі.

Коли струм збільшується (напруга перевищує 280 вольтів або падає нижче 160 вольтів), стабілізатор автоматично відключає живлення. Пристрій встановлюється як на загальному вході в мережу приміщення, так і на окремому пристрої.

Перед покупкою стабілізатора необхідно визначити поточне споживання обладнання та приладів і додати 20-30% потужності.

Якщо у вас великий бюджет, то задумайтесь про інтегрований стаціонарний стабілізатор для всієї квартири чи будинку, тоді стрибки напруги будуть непомітні для техніки.

5. Купіть мережевий фільтр

Цей пристрій виглядає як звичайний подовжувач з кількома розетками, але має свої бонуси. Мережевий фільтр надає кілька рівнів захисту: від короткого замикання, імпульсних перешкод, навантаження; грозового розряду.

Але мережеві фільтри слабо захищають від перепадів напруги. Вони передусім рятують техніку від коротких замикань. А заразом – забезпечують "чистку" живлення від перешкод. Лише деякі дорогі моделі можуть боротися з невеликими перепадами напруги.

6. Назбирайте на джерело безперебійного живлення

Це досить дорогий варіант, але він все одно може бути дешевшим за купівлю нової техніки замість зіпсованої. Так, безперебійники виконують функції мережевого фільтра та стабілізатора. Формують на виході допустиму напругу, а також пропонує до десяти роз’ємів для підключення техніки.

Також ДБЖ дає додатковий час для підключених приладів. У конструкцію вбудовано акумулятори, які забезпечують техніку живленням на кілька хвилин. Для комп’ютерів чи котлів це може бути важливо.

7. Що краще обрати із цього всього?

Порівняймо їхню роботу: приміром, реле напруги просто відсікає електрику, а стабілізатор дозволяє продовжити роботу, пояснює YouTube-канал Stabilizatori.com.

"Якщо напруга не повернеться у нормальний діапазон роботи, то реле не видасть напругу. Грубо кажучи, якщо поставити реле на квартиру чи на будинок, і у вас буде постійно стрибати напруга, то будете сидіти без світла постійно. А стабілізатор собі працює спокійно і видає навантаження. Тобто на об'єкті, де постійно стрибає напруга, краще ставити стабілізатори напруги. Реле — для малої побутової техніки на кшталт телевізорів, холодильників", — каже експерт.

Тому для тривалої роботи все ж краще обирати стабілізатори.

Раніше "Телеграф" писав, як підключити роутер до повербанку, щоб був інтернет. Є певні особливості, на які важливо звернути увагу.