"Годівничка" на мільйон: "Телеграф" дізнався, як заробляють українські лісники і хто за це платить (оновлено)

Читать на русском
Автор
2006
ДП «Ліси України» судиться з державою за державні ж гроші Новина оновлена 23 серпня 2024, 17:22
ДП «Ліси України» судиться з державою за державні ж гроші. Фото telegraf.com.ua

Посадовцям ДП "Ліси України" нерідко вдається протистояти обґрунтованим звинуваченням у вчиненні правопорушень. Секрет простий – державне підприємство через тендери наймає "лівих" адвокатів.

Українські ліси – таємничі і загадкові. А ще закляті. І знаємо ми про це не лише з "Лісової пісні" геніальної Лесі Українки, але й з більш приземлених "творів" — численних журналістських розслідувань та повідомлень правоохоронців. У них також розповідається про "таємничі дива", які дарує український ліс, особливо декому з обраних чиновників.

Ледве не щодня з'являються повідомлення про розкрадання лісу, незаконні вирубки та оборудки в компанії ДП "Ліси України" (керує Юрій Болоховець), та в Державному агентстві лісових ресурсів (керує Віктор Смаль).

Хоча за логікою лісової реформи 2022 року державне підприємство "Ліси України" покликане захищати українські лісові насадження та контролювати законність на ринку деревини, саме його чиновників сьогодні найчастіше ловлять з валізами готівки, "заробленої" на незаконному перепродажі лісу.

Як, наприклад, в історії з Віталієм Суховичем – депутатом Рівненської обласної ради та одночасно заступником голови Поліського лісового офісу ДП "Ліси України". У нього, нагадаємо, правоохоронці знайшли незадекларовані мільйони доларів та євро. Він, до речі, фактично уник реального покарання за інкриміновані кримінальні правопорушення, отримавши 5 років умовно.

Загалом з початку цього року проведено понад 3 тисячі судових розглядів кримінальних, цивільних, адміністративних та господарських справ, фігурантами яких є ДП. У деякій частині справ позивачем є саме підприємство, але у значній частині випадків — відповідачем і обвинувачуваним у правопорушенні виступає саме ДП "Ліси України" та його співробітники.

І дуже часто буває, що навіть попри очевидні звинувачення в протиправній діяльності ДП та його посадових осіб їм вдається вийти сухими з води. Секрет простий – аби захистити свої оборудки ДП "Ліси України" через тендери винаймає адвокатів за державні гроші. При цьому нерідко ті самі юристи, які отримали ласі шматки на тендерах, потім "підпрацьовують" ще й і індивідуальними захисниками у чиновників цього лісового підприємства.

Особливо абсурдно це виглядає у випадку, коли позивачем по справі є інший державний орган. Бо виходить, що державне підприємство, намагаючись виправдати власні правопорушення, судиться з державою, витрачаючи на це державні ж кошти. Лише за останні пів року ДП "Ліси України" витратило на адвокатів понад 15 мільйонів гривень, і аж ніяк не менше за минулий рік. І це не враховуючи "додаткових витрат", які, як прописано у більшості договорів з адвокатами – сплачуються окремо.

"Ліві" адвокати за державні гроші

Такою, наприклад, є ситуація в "Подільському лісовому офісі". За кілька років зазначена філія ДП "Ліси України" витратила на одну й ту саму адвокатську фірму "Левицький і партнери" мільйони гривень.

При цьому адвокати цього бюро одночасно є захисниками керівника "Подільського лісового офісу" Василя Гончара у приватних судових справах – проти журналістів та активістів, які критикують його у публікаціях.

До речі, як пишуть журналісти, наразі щодо дій Гончара починаються судові розгляди, зокрема щодо оборудки з визначенням фірми-охоронця підпорядкованого йому лісового господарства. Будемо відстежувати цей процес, аби подивитися, чи не випливе там та сама юридична контора.

У розпорядженні "Телеграфа" є й інша цікава інформація щодо витрат "ДП "Ліси України", спрямованих на те, аби приховати протиправні дії його співробітників. Ось, наприклад, випадок, коли прокуратура аргументовано вимагає визнати протиправним і скасувати виданий ДП "Ліси України" лісорубний квиток, яким підприємство фактично дало дозвіл на знищення заповідних дерев на територіях Куяльницького лісу у Миколаївській та Одеській областях (адміністративна справа 420/11911/23). У першій інстанції суд став повністю на бік прокуратури.

Та ДП "Ліси України" за державні гроші найняло адвоката, аби довести що прокурор взагалі не мав права захищати ліси від незаконної вирубки (це не жарт, саме таким і є один з аргументів найнятого юриста).

Фрагмент рішення суду, з якого видно, як найнятий адвокат ДП "Ліси України" не вірить, що прокурор має право захищати інтереси держави
Фрагмент рішення суду, з якого видно, як найнятий адвокат ДП "Ліси України" не вірить, що прокурор має право захищати інтереси держави

Історія цікава також тим, що по ній ДБР вже провело кримінальне розслідування і довело, що посадовець філії "Ананьївське лісове господарство" ДП "Ліси України" дав дозвіл на незаконну рубку 1200 дерев, що нанесло шкоду державі у розмірі близько 145,6 млн гривень.

Як чиновники ДП "Ліси України" ліс знищували
Як чиновники ДП "Ліси України" ліс знищували

До речі, справу 420/11911/23 в суді на етапі апеляційної інстанції найнятий адвокат програв. Можливо, тому що сума, витрачена на нього ДП "Ліси України", була не такою й великою – усього 19 тис грн, згідно з даними системи Prozorro.

Цікава математика

Та 19 тисяч за виправдання власних епік фейлів – це, звичайно, далеко не межа. Серед останніх тендерів, оголошених ДП "Ліси України" на пошуки адвоката – є суми і по 100 тисяч, 200 тисяч і навіть 360 тисяч гривень.

У більшості з таких тендерів предмет закупівель описаний досить розмито – якісь абстрактні адвокатські послуги. Та наявна у "Телеграфа" інформація дозволяє віднайти справжні "перлини ефективності" від закупівельників державного підприємства.

Мова, наприклад, про закупівлю адвокатських послуг від 17 червня 2024 року, яка відбулася вже традиційно для ДП "Ліси України" за неконкурентною процедурою без використання електронної системи торгів. Сума послуг, які держпідприємство запропонувало "освоїти" адвокатам – 120 тисяч гривень. А у договорі промелькнув номер справи, якою найняли опікуватися юристів — №389/873/24.

Фрагмент судового рішення по справі, де найнятий ДП "Ліси України "за 120 тисяч адвокат судиться через 5 тисяч
Фрагмент судового рішення по справі, де найнятий ДП "Ліси України "за 120 тисяч адвокат судиться через 5 тисяч

А тепер тримайтеся. Заплатити 120 тисяч менеджмент ДП "Ліси України" вирішив, аби відсудити… 4697 гривень і 8 копійок. До речі, як випливає із судового рішення, адвокат навіть не поїде до суду, аби відпрацювати свій гонорар, буде представляти ДП по відеоконференції. Вражаюча ефективність, чи не так?

До речі, те саме адвокатське бюро, яке отримало 120 тисяч, аби відсудити менше 5, помічене і в інших тендерах ДП "Ліси України", загалом на суму що наближається до мільйона гривень.

Всі згадані закупівлі адвокатських послуг ДП "Ліси України" відбуваються попри те, що підприємство та його підрозділи мають на зарплаті власних юристів, які, в принципі й повинні займатися подібними справами. Виникає питання — чому ж платять за аутсорс? Не довіряють власним правникам, чи це просто ще один із способів "відмити" державні гроші?

Залізобетонний дах дерев’яного бізнесу

Те, що відбувається наразі у ДП "Ліси Україна" (мається на увазі не лише історія з "золотими" адвокатами, а й постійні випадки розкрадання й корупції) навряд чи могло б відбуватися без відома керівництва підприємства.

І, як випливає з журналістського розслідування Blackboxosint, керівнику підприємства Юрію Болоховцю, справді є що закинути. Декларація Юрія Болоховця показує, що статки його сім’ї у кілька разів перевищують прибутки. Окрім того у матеріалі наводяться приклади, як саме ці статки зароблені.

Один з них досить цікавий, адже стосується односельчанки Болоховця Тамари Третяк. Як виявляється, вона також свого часу була адвокаткою, а потім вирішила перекваліфікуватися і відкрила ФОП через який брала участь в лісозаготівельних тендерах. Дані розслідувачів свідчать, що з легкої руки свого земляка вона змогла "натендерити" кілька десятків мільйонів гривень на тендерах "Ніжинського лісового господарства". Якраз коли Болоховець був там керівником.

Втім, цілком можливо, що Юрій Болоховець зовсім не верхівка у лісовій піраміді. І навіть не його шеф із Держагентства лісових ресурсів Віктор Смаль, до якого у журналістів також є безліч питань. Зокрема нерухомість в Криму і дахування ТОВ "Трейдінг енд делівері", яке виграє лісові тендери попри встановлену вищу ціну пропозицій. Можливо, саме через серйозний дах у правоохоронців не виникають запитання до тих, хто менеджерить українські ліси. А дарма.

Редакція також отримала коментар ДП "Ліси України":

"На сьогодні в судах дійсно розглядаються сотні справ, де підприємство виступає як позивачем, так і відповідачем. Зокрема, велика кількість справ стосується незаконного захоплення земель ДП "Ліси України". Часто місцеві органи влади "розширюють" межі населених пунктів за рахунок земель лісогосподарського призначення. У багатьох випадках ці ділянки опиняються у приватних руках та забудовуються.

Також велика кількість справ на десятки мільйонів гривень пов’язана зі стягненням заборгованості за поставлену підприємством деревину.

Часто структурним підрозділам ДП "Ліси України" доводиться виступати відповідачами та доводити правомірність дій своїх працівників. Зокрема, у публікації наведено історію заготівлі деревини в Ананьївському лісовому господарстві Одеської області, яку прокуратура вважає незаконною, мотивуючи це тим, що заготівля відбулася на території Національного парку "Куяльницький". Насправді, на час вирубки процедура утворення парку не була завершена, межі парку не визначені і лісгоспу не було надано охоронне розпорядження. Підприємство не буде сплачувати 145 млн грн за 200 кубів дров, які були реалізовані місцевим мешканцям. Ми доводимо свою правоту в суді, адже всі дозволи на проведення заготівлі були в наявності.

У деяких випадках філії ДП "Ліси України" намагаються зобов’язати відшкодувати шкоду, завдану незаконними рубками, виявленими ще до утворення підприємства. Хоча притягнутими до відповідальності мають бути конкретні посадові особи, цього, на жаль, не відбувається.

Багато судів проводиться з екс-посадовцями. Звільнені корупціонери намагаються поновитися на посадах та отримати компенсації.

Великий обсяг роботи неможливо виконати силами штатних юристів підприємства. Наприклад, у 15 філіях Подільського лісового офісу в 4 є вакантна посада юрисконсульта. Практикуючий адвокат має значно більший досвід та є більш кваліфікованим у веденні судових справ. Крім того, згідно з законодавством, штатний юрист не завжди має право представляти інтереси підприємства в суді.

Створювати штат адвокатів є економічно недоцільним, тому підприємство закуповує юридичні послуги. Далеко не завжди виконавцю сплачується вся сума контракту — оплачується лише виконана робота.

Витрати на юридичні послуги повністю себе виправдовують. Наприклад, Карпатський лісовий офіс спільно з адвокатами виграв майнових спорів на загальну суму 30 млн грн. Витрати на юридичні послуги складають менше десятої частини відсотка в загальних витратах компанії. Закупівля послуг відбувається через Prozorro.

Атаку на наших адвокатів, яка триває в соцмережах, ми пов’язуємо зі справами щодо повернення земель лісогосподарського призначення, які незаконно приватизували для будівництва елітних баз відпочинку в Карпатах".

"Телеграф" продовжить пильно відстежувати тему розкрадання лісу та найближчим часом опублікує додаткові матеріали щодо брудних заробітків у цій сфері.