Кількість випадків підробки довідок про ковід в Україні навіть не рахують: документ

Автор
516
Кількість випадків підробки довідок про ковід в Україні навіть не рахують: документ

“Телеграф” з’ясував, скільки коштує підробна антикоронавірусна довідка для виїзду за кордон та чи продається у нас вакцина.

В Україні вже зафіксовано декілька випадків, пов’язаних з підробкою довідок про відсутність Covid-19. Останній інцидент мав місце в Кривому Розі наприкінці березня. Там жінка за тисячу гривень робила підробні документи на бланках приватних медичних лабораторій. 

Такі довідки вона підробляла для того, щоб людина не здавала медичні аналізи й при цьому мала можливість виїхати за кордон. Клієнтів жінка знаходила через об’яви, які вона сама розклеювала на вулицях міста. 

Чи може нещеплена дитина ходити до школи - роз’яснюємо рішення Верховного суду України

Це далеко не перший випадок підробки довідок з негативним результатом на коронавірус. За подібні дії поліція вже затримувала підозрюваних в Києві, Краматорську та Рівному. Причетних тримають під вартою. 

"Телеграф" вирішив з’ясувати, скільки взагалі зафіксовано таких правопорушень. Більш того, якщо можна отримати довідку без щеплення, то, мабуть, можна й отримати щеплення на "чорному ринку". Видання звернулось з запитом до поліції, в якому поцікавилось кількостями за обома випадками. Відповідь поліції нас трошки здивувала та насторожила. Виявляється, що ніхто взагалі не слідкує за статистикою підробок документів та крадіжки вакцини. Від поліції прийшов лист, в якому  відповідь надали достатньо розмито. 

Чим вакцина Covidshield відрізняється від AstraZeneca та чи відмовиться від неї Україна після смерті Інни Нарожної

"У Департаменті інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України в межах компетенції розглянуто запит щодо надання інформації про кримінальні правопорушення, пов'язані з продажем підробних довідок з негативним результатом на коронавірус та спроби продажу вакцини від Covid-19. Інформуємо, що запитувані відомості чинним порядком ведення автоматизованих обліків не передбачені, у зв'язку з цим статистична звітність з цього питання не збирається та не узагальнюється", - відповіли редакції в поліції.  

Відповідь

Додамо, що вакцину без серйозних зв'язків купити поки неможливо. Принаймні, на місцевому рівні наші кореспонденти не зіштовхувалися з прецедентами. А ось в плані придбання довідки про відсутність COVID-19, то соціальні мережі переповнені оголошеннями. Детальне розслідування та спробу купити робили наші колеги з Радіо Свобода. По Україні зараз такий "сервіс" коштує від 300 до 1500 грн в залежності від того, наскільки охочий придбати довідку спроможний виходити з дому.

Медики під час пандемії масово їдуть за кордон: сумна статистика в цифрах

Зазначимо, що тіньові схеми в Україні працюють і надалі. У зв'язку із введенням локдауну в столиці і неможливості отримати дозвіл на поїздку у громадському транспорті кияни масово підробляють спецпропуски.