Битва за новий статус України: які є проблеми і чому важлива перемога - Василь Богдан

Читать на русском
Автор
Україна розраховує на статус основного союзника США поза НАТО
Україна розраховує на статус основного союзника США поза НАТО

Генерал Василь Богдан пояснив важливість статусу основного союзника США поза НАТО для України

У середу, 8 вересня, Верховна Рада на позачерговому засіданні має намір розглянути проект постанови про Звернення ВР до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA) (№ 5380). Раніше про важливість такої постанови "Телеграфу" розповів його ініціатор, народний депутат (фракція Європейська солідарність) Олексій Гончаренко.

Своєю чергою, посол України в США Оксана Маркарова закликає не приймати такого звернення, вважає, що статус MNNA нам не потрібен.

Своєю думкою про "танці" навколо цього статусу поділився з "Телеграфом" ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

"Україна знаходиться в складній ситуації. І міжнародній, і внутрішньополітичній. Агресія з боку РФ не припиняється, на кордоні зосереджені серйозні сили. Хмари згущуються ще і в ракурсі прийдешніх російсько-білоруських навчань Захід-2021.

Існують реальні загрози для України від так званої Союзної держави РФ і Білорусі.

А власні потужності, як ми знаємо, не дозволяють нам одноосібно дати гідну відсіч у разі масштабної агресії з боку РФ. І влада, нарешті, розуміючи, що не можна домовитися на позиціях українських інтересів з Путіним, почала відпрацьовувати різні варіанти, які намагалися втілити й раніше. У тому числі щодо отримання безпосередньої допомоги з боку наших західних партнерів, особливо США, які володіють потужним науковим, конструкторським, оборонно-промисловим, військовим потенціалом. І недавній візит Зеленського в США, хоч його і по-різному трактують, продовжив те, що було раніше, а подекуди заклав і нові підстави для того, щоб в оборонно-безпековому напрямку співпрацювати зі стратегічним партнером.

На жаль, наш президент не отримав конкретної відповіді з приводу термінів перспектив членства України в НАТО. У тому числі не отримав запевнень, що в якийсь короткостроковий або середньостроковий проміжок часу Україна отримає ПДЧ.

Питання MNNA — не нове для України. Над цим працювала і попередня влада. Зараз же він актуалізується з огляду на неоднозначну позицію ключових країн ЄС — Німеччини та Франції — в питаннях російсько-українського конфлікту. Вони нас і раніше не підтримували, і тепер. У тому числі в ракурсі надання Україні озброєння.

Тому тема, яку зараз актуалізували певні політичні кола і фракції в ВР щодо отримання цього статусу — правильна.

Не знаю, що там не подобається послу України в США Маркаровій. Якими вона користується джерелами інформації, щоб робити критичні заяви щодо статусу MNNA. З моєї точки зору, вона і як дипломат недосвідчена, і в цих питаннях недостатньо компетентна.

Зараз йде дуже нехороша, неприємна конкуренція між владою та опозиційними силами в контексті — кому краще і швидше вдасться домовитися з нашими західними партнерами з тих чи інших питань. А ворогові це і треба. Роз’єднати український політикум, військово-політичну еліту, щоб гризлися між собою, а найважливіші питання не рухалися з місця.

Я вважаю, що слід відкинути всі політичні та особисті амбіції, діяти спільними зусиллями на благо України, в тому числі щодо отримання цього статусу.

Тим часом американська сторона виставляє багато застережень. Мовляв, в Україні треба ще проводити й реформи проводити (судову, інституційну), і з корупцією боротися, і відповідати стандартам НАТО. Ось як попрацюєте в цьому напрямку, так...

Плюс, є певні нюанси у відносинах США-РФ, США-КНР. І там щось вирішується в контексті особистих інтересів цих країн і їх лідерів. І, як ви розумієте, все, що стосується країн другого або третього світу (складно сказати, до якого зараз відноситься України, може і до четвертого), відходить на другий або третій план. З панського плеча скидають якусь допомогу, роблячи при цьому якісь переконливості заяви.

Тим часом стратегічне значення України в регіоні американці розуміють. І, не дивлячись на всі наші недоліки, частина яких, як на мене, надумана (за своїми параметрами Україна була більш готова стати членом ЄС і НАТО, ніж ті ж Румунія, Болгарія, не кажучи вже про прибалтійські республіки). Але політична складова, домовленості, існування практики сфер впливу, зіграли проти нас.

Зрозуміло, що у всіх свої національні інтереси. І нам треба консолідувати все суспільство, весь політикум перед погрозами, які можуть бути (і є!) з боку РФ. А імперія, як і раніше, намагається впливати на Україну, досі не рахуючи нас самостійною, незалежною державою.

А що питання MNNA винесено на порядок денний — правильний крок. Зрозуміло, що на цій темі намагаються піаритися. Як і зрозуміло і те, що над цим питанням треба працювати. Демонструючи єдність у вищій законодавчій, виконавчій владі.

Я вважаю, що цей напрям правильний, може мати успіх. Єдине, наскільки це вигідно американцям в контексті відносин з РФ і КНР. І наскільки адміністрація Байдена довіряє нинішній адміністрації українського президента. І наскільки США готові йти на певні ризики. Тому що надання такого статусу — це великі зобов’язання. Потрібно широко відкривати двері для військово-технічного співробітництва, в оборонній, економічній сфері. США, як на мене, можуть піти на це. Але у них, як я розумію, немає повної впевненості, що частину цих грошей не буде розкрадено. Стримує їх і те, що частина нашої олігархічно-кланової системи орієнтована на РФ. Продукція, що випускається ними, не конкурентна на Заході, але популярна в Росії. Ті ж Коломойський, Пінчук, Ахметов в цьому контексті співпрацюють з РФ. І налаштовані на те, щоб ці відносини не уривалися.

Порівнювати ж ситуацію в Україні в ракурсі отримання статусу MNNA з ситуацією в Афганістані, що мав цей статус, як на мене, не можна. В Афганістані десятиліттями, століттями триває громадянська війна, там процвітають міжнародний тероризм, масштабний оборот наркотиків, економіка не витримує ніякого порівняння з нашою, навіть має колосальні проблеми. Такі порівняння нам намагаються нав’язати "москалики" з Кремля, щоб скомпрометувати Україну і депресувати нашу спільноту.

Чому б тоді не порівнювати з Японією, з Південною Кореєю? Вони теж мають такий статус. І, активно співпрацюючи з США, розвиваються в оборонній, в технологічній, у багатьох інших сферах".

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.