Серед "веж Кремля" існує бродіння, але його явно недостатньо для бунту - Ігор Попов

Читать на русском
Автор
1198
Йосип Пригожин та Фархад Ахмедов
Йосип Пригожин та Фархад Ахмедов

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов розповів, про що говорить злита у мережу розмова представників російської еліти

У Мережу було злито розмову російського музичного продюсера Йосипа Пригожина та бізнесмена Фархада Ахмедова. Обидва серйозно лають російське політичне та військове керівництво через війну в Україні.

І хоч Пригожин вже заперечує, що це його голос, у російських елітах все явно неспокійно, особливо після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт путіна.

Опублікований запис яскравої бесіди став ілюстрацією настроїв у російському бізнесі. Звичайно, прізвища учасників діалогу – не з верхньої частини російського "Форбса", і вони сьогодні не допущені до основних корупційних потоків. І частково їх образа викликана саме зниженням свого статусу та втратою частини активів. Але настрої однаково зрозумілі – росіян турбує відсутність перспективи закінчення війни. Саму війну дедалі більше людей із критичним мисленням вважають провальною авантюрою, а відповідальність її початок покладають особисто на путіна та його оточення.

З іншого боку, навіть у цьому записі не видно альтернативного проєкту та рішучості у ньому брати участь. Якщо учасникам розмови запропонувати створення "Союзу меча та плуга", то їхня реакція буде такою ж, як у громадянина Кислярського. Серед "веж Кремля" існує бродіння, але воно явно недостатньо для бунту.

Широкі народні маси у росії все ще силами пропаганди консолідовані навколо прапора, тому ймовірність народних хвилювань та вуличних акцій залишається мінімальною. Для більшості країн світу, та й для самої росії, оптимальним варіантом було б усунення чинного керівництва Кремля від влади і відповідно відмова від військової агресії як наслідок зміни режиму. Саме про це говорить сигнал, надісланий Заходом у вигляді ордера Міжнародного кримінального суду.

Напевно, обережні розмови серед еліт ведуться, і їхня тональність відповідає перехопленим записам. Але поки що страх перед чинним режимом є сильнішим стимулом, ніж бажання врятувати себе та країну. Крім того, насправді не сформовано бачення майбутньої "іншої росії". Вона навряд чи буде ліберальною демократією, а новий лідер швидше виявиться компромісом між інтересами кооперативу "Озеро" та мережі ФСБ. Але якщо домовленості не буде досягнуто, то тренд на ізоляцію та конфронтацію продовжиться. У такому разі путін залишиться на чолі країни, а незгодні шепотітимуть по кухнях або знайдуть собі нове місце проживання за кордоном.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.