Нові санкції проти росії: чого чекати і чому - Олександр Охріменко

Читать на русском
Автор
Санкції проти росії посилять
Санкції проти росії посилять. Фото РБК

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко спеціально для "Телеграфу".

Щільно пішли неприємні для росії санкційні новини. Цього тижня у Вашингтоні Світовий банк та МВФ мають намір провести низку зустрічей з метою усунути "слабкі місця" санкцій проти росії, щоб запобігти способам їхнього обходу. Віце-канцлер, міністр економіки Німеччини Роберт Габек хоче посилити санкції проти росії за допомогою більш жорсткого митного контролю.

Відомо також, що Євросоюз не зупинився на "ювілейному" – десятому – санкційному пакеті, прийнятому проти країни-агресора наприкінці лютого. Наразі ЄС працює вже над 11-м, куди намагаються включити і санкції проти російської "атомки". Але тут є проблеми.

Санкції проти атомної енергетики росії запровадять навряд чи. Адже в результаті постраждає не лише росія, а й низка європейських країн. Тому "проти" виступає як традиційно "противна" Угорщина, а й Болгарія, і Франція.

Не знаю, чи піде ЄС взагалі на такий крок. Можливо, поетапно розтягнувши його в часі. І не включаючи у процес усі країни.

Доповнювати та розширювати санкції вкрай складно. Усі основні – введені. І ми бачимо по величезному дефіциту росбюджету (і це лише офіційні дані!), що санкції щодо тих же нафти та газу – працюють. Зараз головна мета нових санкційних підходів – боротися саме з обходом обмежень. І тут точно будуть певні кроки. У тому числі — проти компаній інших країн, які допомагають росії обходити обмеження. Прогнозую, що перепаде грузинським та турецьким компаніям.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.