Як пояснити "старій Європі", що росіян треба зупинити - Ігар Тишкевіч

Читать на русском
Автор
Як пояснити "старій Європі", що росіян треба зупинити

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" (UIF) Ігар Тишкевич пояснив, як "достукатися" до європейських виборців

Росіяни розгойдують західних політиків щодо переговорів про заморожування війни в Україні. Традиційно шантажем, серед іншого.

Ми розуміємо, що домігшись свого, РФ не зупиниться. Це розуміє частина наших партнерів. Насамперед у країнах Східної Європи.

А як щодо виборця "старої Європи", який голосував за "друзів Росії" ще кілька років тому. Погодьтеся, цілком можливе сприйняття і в наступному форматі.

Проблеми з Україною на тлі ядерного шантажу? Для них логічним виглядає "договоритися якось"

Проблеми після з Молдовою? А де та Молдова?

Чи можливі проблеми з країнами Балтії? Неприємно, але країни невеликі.

Перебити такі настрої справа не одного місяця (якщо не року).

Тому, говорячи про російську загрозу, варто вибирати і зрозуміліші (і близькі) приклади для середньостатистичного іспанця, італійця, француза чи грека.

Чому, коли ми говоримо, що РФ не зупиниться, ми маємо на увазі лише Східну Європу. Росіян немає в Лівії, Судані?

А якщо розв’язати Москві руки, то "Не зупиниться" буде в Алжирі (вони вже воюють у Малі), Тунісі, Марокко, Нігерії (там, до речі, вже є російські ПВК). А це на хвилинку ресурсні партнери тієї самої "старої Європи", частина виборців якої "не бачить" російської загрози собі особисто.

І, на цьому тлі, цілком логічне питання: а чи не варто до нашої риторики додати пару африканських кейсів. Де, серед іншого, є приклади зіткнення російських і європейських інтересів. І є приклади збройного протистояння.

Такий додатковий приклад, серед інших (які наводимо), додасть аргументів та відповідей на запитання, чому кремлівські апетити треба урізати. Поки що вони не виросли ще більше.

Джерело: пост Тишкевича в Facebook

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.