Тарифи на опалення для багатьох українців подорожчають у п'ять разів уже у лютому: кого це торкнеться

Читать на русском
Автор
1027
За тепло українці можуть заплатити у 5 разів більше, ніж зараз
За тепло українці можуть заплатити у 5 разів більше, ніж зараз. Фото Телеграф

З наступного місяця мешканці деяких міст України можуть віддати за тепло у 5 разів більше, ніж у січні

Поточний рік за прогнозами експертів загрожує українцям тотальним подорожчанням практично всіх товарів та послуг однією з причин чого стало зростання цін на енергоносії.

Вже з 1 січня зріс тариф на розподіл природного газу, проте лютий може принести деяким вітчизняним споживачам ще більше зростання тарифів.

Держава не бажає виконувати свої зобов’язання

Так, Міжгалузева асоціація "Укртеплокомуненерго" попереджає, що споживачі цілої низки українських міст вже з 1 лютого будуть змушені платити за кубометр природного газу до 40 гривень.

Причиною цього є прорахунки ДК "Нафтогаз Трейдинг" у прогнозуванні обсягів природного газу за фіксованою ціною для виробництва теплоенергії населенню та бюджетним установам. Простіше кажучи, нестачі "блакитного палива" потреб населення. При цьому, як стверджують в Асоціації, "Нафтогаз Трейдинг" відмовляється коригувати ці обсяги і виставляє за перевищення лімітів газу рахунки за ринковою ціною всупереч досягнутим домовленостям із Кабміном перед початком опалювального сезону.

У результаті теплопостачальні підприємства Вінниці, Жовтих Вод, Миргорода, Херсона, Теплодара, Нововолинська, Кам’янця-Подільського, Шепетівки та Старокостянтинова вже в січні не зможуть розрахуватися за спожитий природний газ.

Тариф на тепло — 200 гривень за квадрат

Внаслідок цього ДК "Нафтогаз Трейдинг" може продавати з 1 лютого газ за тарифом "останньої надії", що означає постачання газу не за соціальною ціною 7,42 тис. грн. за 1 тис. кубометрів, а ринковою — близько 40 тис. грн. 1 тис. кубометрів.

"Далеко не всі підприємства у повному обсязі отримують компенсації за різницею в тарифах, передбачені Меморандумом про взаєморозуміння від 30 вересня 2021 року. Бюджети деяких міст взагалі не передбачають компенсації для теплокомуненерго, або видають часткову компенсацію лише для бюджетних установ. При цьому тарифи на теплову енергію залишаються "політичними", тобто економічно необґрунтованими, виділених лімітів газу на опалювальний сезон не вистачає. У результаті з підприємства вимагають платити за нібито "наднормативне" споживання газу ринкову ціну, що означає банкрутство для теплокомуненерго", — зазначив Арсентій Блащук, президент МА " Укртеплокомуненерго".

Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, вартість обігріву для жителів міст, чиї теплокомуненерго отримуватимуть газ за ринковою ціною в 40 тисяч гривень, може зрости в 4,5 рази. Обігрів 1 квадратного метра житла для мешканців вже у лютому може коштувати до 200 гривень або 7000 гривень за 1 гКал.

Основна причина ситуації, що склалася, — брак природного газу, дефіцит якого становить від 1,5 млрд до майже 3 млрд кубометрів.