Зарплати зростають рекордно, але ціни все вищі: чому українці продовжують біднішати

Читать на русском
Автор
Незважаючи на високий ріст зарплат українці продовжують стверджувати, що живуть все гірше та гірше
Незважаючи на високий ріст зарплат українці продовжують стверджувати, що живуть все гірше та гірше

За рік українські зарплати зросли більше ніж на 20%, але ціни не відстають

У той час як українська офіційна статистика регулярно рапортує про зростання зарплат, опитування з місяця на місяць показують ту саму картину: українці вважають, що їхнє матеріальне становище погіршується.

Чому ми не помічаємо зростання доходів, про яке заявляють у Держстаті, та скільки грошей потрібно українцям для комфортного життя? Про це – у сьогоднішньому матеріалі "Телеграфа".

Статистика та реальність

Якщо вірити статистиці, за минулий рік середня зарплата в Україні зросла на 21% і в грудні досягла рекордного рівня 17453 грн, що навіть за нинішнім курсом становить понад 620 доларів. Цілком значні цифри, дивлячись на які можна більш-менш впевнено сказати: українцям у зарплатній сфері скаржитися нема на що.

Проте опитування регулярно показують, що більшість наших співгромадян цього зростання не помічають. Зокрема, опитування, проведене соціологічною групою "Рейтинг" у грудні 2021-го показало: матеріальне становище половини українських сімей за рік стало гіршим.

Аналогічні результати показало опитування, проведене соціологічною службою Центру Разумкова наприкінці січня: більш ніж у половини українців (53%) фінансове становище погіршилося. При цьому більшість опитаних звинувачують президента і уряд, які, на їхню думку, не здатні знайти ефективні рішення для подолання економічних проблем.

У свою чергу, основними причинами економічних проблем українці назвали некомпетентність влади (37,2%), високий рівень корупції (34,3%), війну на сході країни (11,8%) та пандемію коронавірусу (5,9%). Словом, нічого нового — як кажуть, "на манежі ті самі".

У всьому винна інфляція

Як же виходить, що за такого зростання зарплат українці продовжують стверджувати, що живуть все гірше і гірше? Фінансист Сергій Фурса, наприклад, вважає, що українці просто прибідняються, а насправді живуть краще, ніж будь-коли. Але все ж таки більшість експертів схиляються до того, що у наших співгромадян є всі підстави для скарг.

"Всьому провиною інфляція: споживчі ціни зростають швидше, ніж зарплати, — зазначив у розмові з "Телеграфом" економіст Владислав Банков. — Щодо статистики, то, по-перше, при оцінці зарплат використовуються середні, а не медіанні показники. По-друге, не враховуються зарплати в нерегульованому секторі економіки, а також доходи тимчасово безробітних. Тому всі ці казки про середню зарплату вище 600 доларів — просто чергова маніпуляція влади".

Засновник компанії Performance Managment Сергій Сароян погоджується: було б дивно, якби українці позитивно оцінювали свій добробут на фоні інфляції, яка перевищує 10% та "з’їдає" як будь-який номінальний приріст доходів, так і зростання економіки.

"Окрім типових проблем, що сприяють зростанню продовольчих цін, у поточному році даються взнаки і глобальний дефіцит сировини, і проблеми ланцюжків поставок, — говорить експерт. — А найсумніше полягає в тому, що замість підтримки населення стикається з жорсткістю кредитно-грошової політики Нацбанку, що виливається у подорожчання кредитів".

Загальні цифри зростання доходів виглядають непогано ще й тому, що відбувається цей процес неоднорідно, продовжує Сароян. Якщо, скажімо, IT-фахівець у Києві отримує суттєву надбавку, це не означає, що її отримає працівник громадського харчування з Кіровоградської області. Так, IT-сфера та фінанси почуваються непогано, але зайняті в них далеко не всі громадяни країни.

"На сьогодні жодних причин для зміни цієї сумної тенденції немає, - говорить голова Performance Managment. - Швидше, навпаки: облікову ставку НБУ підвищуватимуть і надалі, щоб зберегти хоч якийсь інтерес до ОВДП, тоді як підприємцям стане складніше фінансувати свої проєкти".

Експерти звертають увагу і на ще одну цікаву закономірність: значне зростання зарплат припало на останній місяць року — грудень. У грудні українські зарплати зросли більш ніж на 22%, тоді як у листопаді – на 1,7%, а, наприклад, у жовтні вони взагалі знижувалися.

"Очевидно, що грудневі показники не дають точних даних про середню зарплату, а лише показують зростання виплат за рахунок премій, надбавок та додаткових виплат, — констатував голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. - І тоді як заробітна плата по Україні за рік виросла менш ніж на 20%, ціни на продукти зросли на 11-14%, хоча деякі підскочили в ціні і на 60-70%. А тарифи на комуналку за 2021 рік піднялися на 41%".

Тож не дивно, що за таких вихідних даних українці практично не помічають "покращення", про яке нам не втомлюється нагадувати статистика.

Бажане та дійсне

Скільки ж українцям потрібно, якщо не для щастя, то хоча б для комфортного життя? Відповідь це питання дали результати опитування, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research.

Виявилося, що українцям, які мешкають у містах, буде достатньо 25 тис. грн на місяць. Найбільші матеріальні претензії – у опитаних у віці 35-54 років (30 тис. грн), а найменші – у молоді 18-24 років та людей передпенсійного віку – їх влаштує щомісячний дохід у 20 тис. грн.

Неважко порахувати, що в середньому українці хочуть заробляти у півтора рази більше, ніж сьогодні: за даними Держстату, середньомісячна зарплата минулого року становила 14 014 грн.

Щодо жителів столиці, то у них не лише найвищі зарплати, а й найбільші апетити: у той час, як середньомісячна зарплата у Києві у січні-грудні 2021-го склала 20558 грн, кияни хотіли б заробляти 35 тис. грн на місяць.

Причина таких матеріальних мрій є цілком прозаїчною: усім нам треба щось їсти, а 92% опитаних українців упевнені, що ціни на продукти найближчим часом продовжать зростати. І треба сказати, що опитані "Телеграфом" економісти з цим повністю згодні.

"Ціни на продукти справді зростуть, і причин тому — маса, - вважає президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко. - Це і зростання цін на енергоносії, і зростання зарплат, і подорожчання добрив, і ослаблення гривні. А ще монополізовані ринки, корупція та неефективна аграрна політика".

Економісти вважають, що Україні не завадило б, як мінімум, підтримати вітчизняного виробника шляхом пільг хоча б на купівлю газу, а також проводити більш зрозумілу та адекватну податкову політику.

Сергій Сароян додає: курс долара продовжить зростати на тлі загальноринкової тенденції щодо переведення капіталу з ризикових активів у надійний долар. А це означає, що імпортовані товари продовжуватимуть дорожчати. На думку експерта, боротися із цим можна було б шляхом політики імпортозаміщення, спрямованої на стимулювання створення вітчизняних виробництв. Це дозволило б одночасно "вбити двох зайців": збільшувати зайнятість населення та стримувати ціни.

Експерт упевнений, що людський потенціал нашої країни цілком дозволяє Україні розвивати свою економіку, а не спостерігати за тим, як талановиті люди масово їдуть до країн, де їм раді набагато більше.

Раніше "Телеграф" писав про плани української влади виводити зарплати в конвертах на "біле світло".