Українців чекають непрості часи: що спричинить курс долара

Читати російською
Автор

Експерт пояснив чим загрожує українцям зростання курсу долара

Ось уже приблизно тиждень спостерігається тенденція зростання курсу долара щодо гривні та євро, тож заокеанська та європейська валюти зрівнялися, а національна валюта впала до 37,2 гривень за долар.

Директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров на своїй сторінці в соцмережах назвав наслідки зростання курсу долара для українців та національної економіки:

  • по-перше, це для українських платників податків значне подорожчання обслуговування наших зовнішніх боргів, номінованих у доларах США;
  • по-друге, суттєве скорочення імпорту за контрактами, що укладаються у доларовому еквіваленті;
  • по-третє, різке зростання ризиків "здуття" міхура на борговому ринку, зокрема ринку ОВДП (нерезиденти ще активніше продаватимуть український внутрішній борг).

"Відверто кажучи, така стрімка зміна емоцій і цілей — ознака дуже нездорової ситуації на ринках. Але й справді те, що при типовій паніці хтось зрубає пристойну кількість "бабла", — написав експерт про ймовірність масштабних спекуляцій "під шумок" кризи на валютному ринку України з боку спекулянтів

Експерти прогнозують гривні неминуче падіння в липні, тому виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін вважає, що серпень гривня зустріне курсом долара в 40 гривень. Олександр Гончаров вважає, що падіння може бути ще сильнішим, аж до 50 гривень за 1 долар.