Великий стаж – не панацея: чому українські пенсіонери можуть отримувати мізерні виплати

Читать на русском
Автор
4176
Не завжди самовіддана робота протягом життя отримує відповідну винагороду на пенсії
Не завжди самовіддана робота протягом життя отримує відповідну винагороду на пенсії. Фото telegraf.com.ua

Багато українських пенсіонерів скаржаться, що держава не забезпечує їм гідну старість

Україна готується до чергового етапу підняття пенсій, який відбудеться у жовтні 2022 року. Втім, доплати будуть гарантовані далеко не всім, а деякі з пенсіонерів так і продовжать виживати за місяць за мізерно малі суми. При цьому багато з них мають значний трудовий стаж, що часто ставить їх самих у глухий кут.

Як пише видання "На пенсії", на розмір пенсійних виплат впливає не лише наявність стажу. Другим найважливішим чинником для розрахунку пенсії для українців є розмір заробітної плати, яку вони отримували під час роботи. Якщо вона невелика, то й пенсію нарахують відповідну.

Крім цього, варто звернути увагу на те, в якому розмірі роботодавець сплачує внески до Пенсійного Фонду за кожного співробітника. Якщо ваша офіційна заробітна плата відрізняється від загального розміру, який ви отримуєте, і є маленькою (якщо не мінімальною), то відрахування з неї ПФУ теж приходять мізерні. А це, своєю чергою, значно впливає на розмір майбутньої пенсії.

Не варто розраховувати на великі щомісячні зарплати і тим, хто отримував хорошу зарплату, але не має великого трудового стажу.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що з початку 2023 року в Україні трохи зміняться правила виходу на пенсію. Ми докладно розписали, яких нововведень варто чекати на майбутніх пенсіонерів і як вони можуть вплинути на розмір виплат.

Також ви можете дізнатися, хто з українських громадян зможе розраховувати на індексацію пенсій лише після закінчення війни.