Долар стабільний, але ненадовго? Стало відомо, коли курс може різко підскочити

Читать на русском
Автор
2062
Курс валют сьогодні, що буде з цінами - прогноз експерта
Курс валют сьогодні, що буде з цінами - прогноз експерта. Фото Колаж "Телеграфу"

Наприкінці весни — на початку літа долар може здорожчати

Очікувати різкої зміни фіксованого курсу долара в Україні поки не варто, адже вагомих підстав для цього нема. Водночас ринковий курс американської валюти у наступні місяць-два, ймовірніше за все, буде коливатися. Однак, згідно з прогнозами економіста Бориса Кушнірука, наприкінці весни — на початку літа Нацбанк вимушено девальвуватиме гривню, тому готівковий долар може відчутно зміцнитися.

Про це він розповів у коментарі виданню "Патріоти України", зазначивши, що НБУ встановить інший фіксований курс долара не раніше травня. Саме у цей період різкий курсовий стрибок можна буде згладити за рахунок сезонного зниження цін на продовольчому ринку. Що стосується найближчих місяців, то суттєвого здорожчання не передбачається.

Попри позитивний прогноз, експерт переконаний, що згодом Нацбанку все ж доведеться девальвувати гривню, відповідно, зросте і фіксований курс "зеленого".

"Він має це зробити, але не пізніше кінця весни — початку літа. Тоді це матиме сенс. Бо, з одного боку, знижуватиметься інфляція, пов'язана з продуктами харчування і, в першу чергу, овочами та фруктами. Цінові показники будуть притискати інфляцію, і за таких умов певне курсове знецінення може статися. Але я не думаю, що Нацбанк це робитиме раніше, тому долар поки буде на рівні 36,6–37 гривні, а в обмінниках — 40-42 гривень", — пояснив він.

Що з цінами сьогодні

У понеділок, 6 лютого, готівковий курс долара США частково просів. За даними порталу "Мінфін", американська валюта сьогодні коштуватиме 40,10 гривень — купівля, продаж — 40,22 гривні.

Ціна євро першого робочого дня тижня буде такою: купівля — 43,12 гривні, продаж — 43,40 гривень.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що, на думку керівника аналітичного відділу Concorde Capital Олександра Паращія, відбуватиметься з валютними цінами до кінця лютого 2023 року.