Аліменти в Україні: як змінилася сума і чи можна не платити під час воєнного стану

Читать на русском
Автор
918
Суми аліментів 2023 року зросли
Суми аліментів 2023 року зросли. Фото Depositphotos

Під час воєнного стану батьки зобов’язані платити аліменти, але є нюанси

Розмір аліментів в Україні не може становити менш, як 50% прожиткового мінімуму. Крім того, сума виплат залежить також і від віку дитини, на яку аліменти виплачуються.

На порталі NV нагадали, яка мінімальна сума аліментів може бути на дітей в Україні 2023 року. А також розповіли, чи можна не платити аліменти під час воєнного стану.

Так, мінімальна рекомендована сума аліментів 2023 року залежить від віку дитини. Її призначають у тому разі, якщо у сторони, що платить, достатній дохід. Суми становлять:

  • для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 2833 грн;
  • для дітей від 18 до 23 років — 2684 грн.

Якщо ж дохід в одного з батьків на низькому рівні, він зобов’язаний платити мінімальний гарантований розмір аліментів:

  • для дітей віком до 6 років – 1136 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 1416,50 грн;
  • для дітей від 18 до 23 років (у разі продовження навчання) – 1342 грн.

Під час воєнного стану можна не сплачувати аліменти?

Наголошується, що воєнний стан в Україні не знімає обов’язків щодо сплати аліментів батьками, навіть якщо нема офіційного доходу. Водночас є деякі поблажки, які прописані у п. 102 Заключних та перехідних положень Закону "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 р. № 1404, а саме:

  • стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника – тимчасово не підлягають примусовому стягненню (виняток – боржники, які є громадянами росії);
  • строки виконавчого провадження перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування військового стану;
  • виконавчі провадження та вжиття заходів примусового виконання рішень на територіях адміністративно-територіальних одиниць, тимчасово окупованих росією, у період такої окупації не здійснюються.

Але пеня за несплату аліментів нараховується у будь-якому разі. Навіть при скасуванні примусових стягнень аліментів, накопичується борг разом із пенею. Цю суму потрібно буде сплатити обов’язково.

Раніше "Телеграф" розповідав, що деякі українці можуть отримати до мільйона гривень від держави. Нова програма допомоги українцям почне діяти з 1 травня.