Через дві обставини: які продукти в Україні подорожчають у липні та серпні

Читать на русском
Автор
657
Ціни на продукти в Україні у липні та серпні
Ціни на продукти в Україні у липні та серпні. Фото Pixabay

Збільшення цін на два продукти слід чекати у липні-серпні

В Україні вже найближчим часом почнуть дорожчати деякі продукти. До списку потрапили яйця та куряче м'ясо.

Як повідомляє асоціація "Союз птахівників України", причиною збільшення ціни на вищезазначені продукти стало дорожчання енергоресурсів.

На сайті додають, що у структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції — до 30%.

"Однак варто розуміти, що виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному з них ми матимемо збільшення вартості складових і відповідно собівартість кінцевої продукції галузі буде зростати в "геометричній прогресії". Підвищення вартості електричної енергії виробники будуть перекладати на кінцевих споживачів продукції, оскільки власні резерви стримування росту відпускних цін вже вичерпані", — мовиться у повідомленні.

До того ж, працівники асоціації вказали ще одну причину зростання цін — повернення податків на пальне до довоєнного рівня. Тож, подорожчають й інші складові птахівництва: паливо, зерно, комбікорми.

"Для галузі основним негативним наслідком стане здорожчання зернових, олійних культур та продуктів їх переробки, які складають основу комбікорму та найбільшу частку в собівартості продукції птахівництва", — додається на сайті.

Тому, як наслідок, при реалізації зазначених ініціатив, вже в липні галузь відчує наслідки підвищення вартості енергоресурсів через негативні зміни в структурі собівартості продукції, а з серпня виробники вимушені будуть підвищувати "оптово-відпускні ціни на продукцію птахівництва для кінцевих споживачів для покриття власних виробничих витрат".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про зниження цін на головні продукти. Серед них є олія, хліб і хлібопродукти, цукор, макаронні вироби та молоко.