Деякі українці можуть одночасно отримувати соціальну допомогу і пенсію: хто та за яких умов

Читать на русском
Автор
23620
Українська гривня
Українська гривня. Фото Українське радіо

Треба звернутись до Пенсійного фонду України

Україна забезпечує сім'ї, які потребують соціальних виплат. Наприклад, 4 категорії родин можуть подати заяву на сплачування коштів через "Дію". А особа з інвалідністю, яка є нею з дитинства, отримуватиме соціальну допомогу.

Як мовиться в законі "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", затвердженим Верховною Радою України, такі особи мають право одночасно на соціальну виплату та пенсію.

В залежності від групи інвалідності, розмір виплати становить:

  • особам з інвалідністю з дитинства I групи — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 2093 грн);
  • особам з інвалідністю з дитинства II групи — 80 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 1674,40 грн);
  • особам з інвалідністю з дитинства III групи — 60 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 1255,80 грн);
  • на дітей з інвалідністю віком до 18 років — 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 1465,10 грн).

Водночас особи з інвалідністю дитинства можуть одночасно отримувати й інші види допомог — пенсію у зв'язку втрати годувальника.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що через підрив Каховської ГЕС організація ADRA Ukraine сплатить потерпілим гроші.