У 2024-у році український бізнес очікує на бум кредитування: 5 порад, як взяти позику найвигідніше

Читать на русском
Автор
548
Кредит
Кредит. Фото pravda.com

Бізнесу пророкують бум пільгових кредитів та радять як краще їх взяти

Зниження облікової ставки НБУ призвело до того, що позичати у банків стало вигідніше ніж раніше, оскільки ставки за кредитами знижуються. Наразі ці вигоди зможуть відчути на собі й українські підприємці.

Про це "Телеграфу" розповіла директор департаменту малого та середнього бізнесу "Глобус Банку" Оксана Шульга. Особливо сильно, за її словами, може зрости у 2024 році попит на кредити за пільговою державною програмою "5-7-9", яка передбачає компенсацію державою від 5 до 9% ставки кредиту залежно від категорії позичальника.

На її думку, 2024-го за цією держпрограмою можуть бути видані до 60 тисяч кредитів на суму близько 150 млрд грн, при тому, що всього видано 74 тисячі кредитів на 242 млрд грн. Але насправді обсяги можуть бути ще вищими.

"Звичайно, ці прогнози не враховують ряд факторів, як, наприклад, розвиток економіки (очікується, що зростання ВВП у 2024 році може перевищити 5%), розмір облікової ставки (очікується, що протягом 2024 року вона може скоротитися до 18-15) %), обсяги макрофінансової допомоги від країн-партнерів та МВФ (на наступний рік Україна вимагатиме понад 43 млрд дол. прямої бюджетної допомоги). Також дуже важливою стане ситуація на фронті та можливі руйнівні наслідки дій ворога", — зазначила Оксана Шульга.

За словами експерта, найчастіше – приблизно у 40% випадків, кредити за програмою "5-7-9" беруть підприємства агросектору, на другому місці (32%) – торгівля та 12% у сфері послуг. У той же час банки-учасники програми все більше звертають увагу на цільове інвестиційне кредитування.

Наприклад, кредити на придбання дорожньої та будівельної техніки, сільгосптехніки, комерційного транспорту, енергоефективне та енергозберігаюче виробниче обладнання, медичне обладнання, частково об’єкти комерційної нерухомості тощо.

За словами Оксани Шульги, є кілька порад, які допоможуть взяти кредит дешевше та зручніше:

  • звернути увагу на банківські умови фінансування, за якими перший внесок за кредитом не повинен перевищувати 10-20% (особливо це стосується цільових інвестиційних кредитів);
  • поцікавитися, чи банк готовий запропонувати програму з розстрочення виплат за кредитом при виникненні певних складнощів з його погашенням;
  • чи потенційно готовий банк надати кредит і яких умовах, щоб " перекредитуватися ", тобто погасити наявні борги;
  • поцікавитись досвідом участі банку в інших пільгових державних програмах на кшталт "еОселя", "Доступні кредити під 7%", "Енергодом" (програма з модернізації житла) тощо;
  • дізнатися, чи бере участь банк у регіональних програмах із відшкодування відсотків за кредитами програми "5-7-9".

Раніше "Телеграф" писав, чи варто брати житло в іпотеку в 2024 році і скільки доведеться за це віддати. Також можна скористатися держпрограмою пільгового кредитування "єОселя", яку продовжать на 2024-й рік.