"Встати я більше не змогла": поранена Рябчуком дівчина вперше розповіла, як він розстрілював військових

Читать на русском
Автор
8344
Жанна постраждала більше за інших
Жанна постраждала більше за інших. Фото Колаж "Телеграфу"

Військова зізнається, що не знала стрільця і того фатального дня на "Південмаші" її могло і не бути

Військовослужбовець Нацгвардії Жанна Шарова, яка постраждала найбільше під час стрілянини на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі, яку влаштував 20-річний нацгвардієць Артемій Рябчук, вперше розповіла про те, що сталося. Дівчина, яка знаходилася на посту на об’єкті, що охороняється, пам’ятає, як стрілець випустив у неї три кулі з автомата і навіть здогадується, навіщо.

"Він націлився на мене, тому що я могла доповісти у військову частину про обстановку, тому що у мене на посту була радіостанція і я запросто могла про все доповісти. Але я не змогла цього зробити, тому що він попрямував до мене і вистрілив. Встати я більше не змогла", — згадує Жанна, яку цитує "Сегодня".

Жанна Шарова
22-річна Жанна Шарова

Як і багато інших жертв розстрілу, 22-річна дівчина не була знайома з Рябчуком. Більше того, того фатального дня її могло і не бути на охоронюваному НГУ "Південмаші": за словами Жанни, у варту вона потрапляла вкрай рідко.

Наразі медики, які раніше не давали прогнозів на майбутнє для найтяжчої потерпілої, кажуть, що Жанна ходитиме. Їй вирізали частину пошкодженого кишківника, і хоч від кулі постраждав хребет, медики вже відновили рухову функцію ніг. Жанна одужує і працює з психологами, які допомагають пережити подію.

Як повідомлялося раніше, стрілянина на території ПМЗ у Дніпрі сталася в ніч на 27 січня. Тоді 21-річний Артемій Рябчук відкрив вогонь по товаришах по службі, вбивши п’ять з них і поранивши ще п’ятьох.

Після цього він втік з місця злочину та зміг виїхати до сусіднього села. Проте далі тікати не став і викликав поліцію, після чого здався.

Рябчука звинувачують одразу за трьома статтями: вбивство, дезертирство та розкрадання зброї. За скоєне він може отримати довічне ув’язнення.

Суд прийняв йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без права внесення застави до 27 березня.