Українські супермаркети оновили ціни на олію: скільки вона коштує

Читать на русском
Автор
5831
Ціни на олію змінилися
Ціни на олію змінилися. Фото latifundist.com

Пляшка "Олейни" трохи подешевшала.

Великі українські супермаркети оновили ціни на олію після введення на них державного регулювання.

Про це свідчать дані Мінфіну.

Станом на 26 січня, за 850 мл олії "Олейна" доведеться викласти в середньому 57,76 гривні, хоча ціна може відрізнятися залежно від супермаркету. Варто зазначити, що минулого тижня в середньому її ціна була на рівні 57,93 гривні.

У грудні 2021 року така сама пляшка коштувала в середньому 56 гривень, що свідчить про помітне зростання її вартості.

Щодо соняшникової олії від виробника "Щедрий дар", то у порівнянні з минулим місяцем її вартість знизилася майже на 50 копійок до 55,12 грн за 870 мл, але не змінилася у порівнянні з минулим тижнем.

Ціни на олію
Ціни на олію

Варто зазначити, що Україна та Росія є найбільшими виробниками соняшникової олії та у світі побоюються, що якщо конфлікт між ними загостриться, то ціни на цей продукт піднімуться до захмарних висот. Зокрема, Індія, яка закуповувала в України майже 75% соняшникової олії для своїх потреб, вирішила укласти додаткові контракти з Росією та Аргентиною на випадок перебоїв із поставками.

Місцеві покупці побоюються також того, що перебої з соняшниковою олією вдарять і по цінах на інші харчові олії, на зразок пальмової та соєвої.

Нагадаємо, в Україні зростання цін на продукти харчування відбувається через збільшення вартості газу. Через граничну націнку в 10% багато виробників скаржаться на те, що отриманий прибуток не покриває витрат на виробництво. На тлі цього вже звучали заяви, що деякі види товарів просто зникнуть із прилавків магазинів.