Київ знову накрило димом: наскільки це небезпечно, свіжі фото та відео

Читать на русском
Автор
1002
Здалеку це нагадує стандартний осінній туман, але ситуація трохи складніша. Фото Valentyn Kyryk
Здалеку це нагадує стандартний осінній туман, але ситуація трохи складніша. Фото Valentyn Kyryk

Особливих причин хвилюватися немає, але краще дотримуватися деяких рекомендацій рятувальників

У Києві вже кілька діб спостерігається часткове задимлення, через яке частина жителів активно скаржиться на неприємний запах, а також проблеми з диханням. Причина появи такої "туманної" завіси — у пожежі торфовища, яка спалахнула на території Соснівки Вишгородського району. Рятувальники займаються ліквідацією загоряння, проте поки що мешканцям найближчих населених пунктів доведеться миритися з таким явищем, як серпанок із не надто приємним "ароматом".

Як зазначають у прес-службі ДСНС України, саме собою задимлення зараз поєднується ще й з початком сезонних туманів — тому повітря над столицею настільки сизе. Особливого впливу на жителів, окрім невеликого дискомфорту, таке явище не має, але особливо чутливі категорії людей можуть відчути нездужання.

Це й не дивно, адже згідно з показниками моніторингового сервісу IQ Air, який демонструє рівень забруднення повітря, в окремих районах Києва цей показник перевищує позначку 186. Найбільша концентрація диму спостерігається на Лівобережному масиві, Подолі та Троєщині. Дещо чистішими є Сирець і Виноградар.

Київ смог 2 вересня карта
Карта забруднення у районах Києва
Київ смог сьогодні
Вид на Київ у сизому серпанку

Рятувальники пропонують киянам зайвий раз без потреби не виходити на вулицю, а також зачинити усі вікна в будинку. Якщо у вас є очисник повітря, то зараз настав найкращий момент, щоб змусити його працювати на максимумі.

Київ смог сьогодні
Ось такий вид зараз в одному з районів Києва

Додамо, що рятувальники тримають ситуацію в екосистемах Київської області під контролем та активно гасять спалах торфовища. Ймовірно, серпанок над Києвом протримається аж до покращення ситуації у Соснівці.

Поки що кияни активно діляться фотографіями та відео із затягнутого серпанком міста, а сама українська столиця знаходиться у списку міст із найбільш забрудненим повітрям.

Київ смог сьогодні
Вид на задимлений Київ
Київ смог 2 вересня
Рейтинг міст за якістю повітря

До речі, нещодавно зі схожою проблемою зіткнулися і жителі столиці "Мордора" — Москви. Втім, активність російських лісових пожеж така висока, що густота диму навіть близько не стояла з київським.