У Києві моляться за росію? Українців схвилювало дивне відео із Лаври (оновлено)

Читать на русском
Автор
17295
Києво-Печерська лавра веде свій відлік з 1051 року Новина оновлена 01 квітня 2023, 08:53
Києво-Печерська лавра веде свій відлік з 1051 року. Фото Wikipedia

Пісні на честь росії в країні, яку росія атакує, дивують

У мережі поширюється відео, на якому нібито 12 листопада 2022 року, коли росія продовжує військову агресію проти України, у Києво-Печерській Лаврі лунають піснеспіви за росію. Автор стверджує, що сталося все у церкві всіх святих.

Відео опублікував священнослужитель ПЦУ Михайло Омелян. Йому його передав випускник Київської православної богословської академії.

На записі люди у храмі, а звук — пісня "Дзвін пливе, пливе над росією, прокидається матінка русь". Справжність відео не доведено.

Михайло Омелян упевнений, що відео справжнє. Він дивується з того, що люди проходять повз і мовчать знаючи про звірства окупантів у Бучі, Маріуполі, Харківській області та інших окупованих територіях. Зазначимо, що вірш, який співають, присвячений Богородиці.

Варто зауважити, що думки користувачів про відео в коментарях сильно розійшлися, — одні обурюються, як таке можливо, інші підозрюють фейк.

Є версії, що відео могли зняти не в Києво-Печерській Лаврі, взяти архівне відео або ж накласти звук співу на реальне відео.

Деякі з коментарів

UPD: Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що Нацполіція та СБУ встановлюють автентичність відео із Києво-Печерської Лаври, на якому священнослужителі УПЦ московського патріархату під час богослужіння нібито прославляють росію. Подальші дії та наслідки залежать від того, чи справжнє відео.

УПЦ московського патріархату часто потрапляє у скандали, пов’язані з проросійськими діями чи настроями. Так одного з керівників єпархії УПЦ МП у Вінницькій області СБУ підозрює у розпалюванні релігійної ненависті. Також він виправдовував військову агресію росії. Напередодні керівництво УПЦ відзначилося зустріччю з відомим олігархом та екснардепом із "Партії регіонів" Вадимом Новинським — у мережі посміялися з їхнього спільного фото.