Тепер уже точно: у КМВА уточнили інформацію про спалах над Києвом

Читать на русском
Автор
19392
Загадковий спалах бачили не лише у Києві
Загадковий спалах бачили не лише у Києві. Фото Скріншот відео

ППО у Києві минулого вечора не працювала

Загадковий спалах у небі над Києвом, який увечері 19 квітня бачили жителі столиці та низки областей України, спровокував появу припущень, серед яких ворожий обстріл, падіння метеорита і навіть супутника NASA. Однак, після перевірок та уточнення даних, ймовірне застосування ворожих літальних апаратів чи удар ракетним озброєнням не підтвердилися. Крім того, відкинули й версію про падіння на Землю космічного супутника, який належить Національному управлінню з аеронавтики і дослідження космічного простору США.

Про це у четвер, 20 квітня, повідомили у Telegram-каналі Київської міської військової адміністрації. За словами очільника КМВА Сергія Попка, наразі основна задача влади — заспокоїти жителів та гостей міста.

"…після перевірки та уточнення, інформація щодо ймовірного застосування ворожих літальних апаратів чи повітряного удару ракетним озброєнням не підтвердилася. Але дуже яскраве світіння від падіння невідомого об’єкту викликало у киян хвилювання і занепокоєння. Аби заспокоїти мешканців та гостей столиці, Київська міська військова адміністрація оприлюднила інформацію про ймовірне падіння американського сателіта і з поміткою "попередня інформація"! На той момент даних чи попереджень про можливе входження в атмосферу Землі значного за розмірами космічного тіла від жодного світового аерокосмічного агентства чи астрономічної обсерваторії не було. Проте було попередження від NASA про падіння на Землю їхнього космічного супутника. Зараз, після офіційної заяви NASA ми можемо дати уточнену інформацію – це не був їхній супутник. Що саме це було – мають з’ясувати виключно фахівці. Але найголовніше — це безпека Києва і спокій киян. Це не був ракетний обстріл, наша протиповітряна оборона не застосовувала наявне озброєння", — пояснив він.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі всеукраїнського телемарафону "Єдиних новин" підтвердив, що увечері 19 квітня ППО не працювала, а тривогу в Києві оголосили для з'ясування обставин незвичного явища.

"А як ви хотіли? В країні йде війна, щось вибухнуло в небі. Треба ж реагувати якось. Це несподівано було для всіх — позаштатна ситуація. Безумовно, повітряне командування "Центр" оголосило повітряну тривогу, щоб, як мінімум, з’ясувати, що трапилось", — сказав він.

Нагадаємо, що у Головному центрі спеціального контролю Державного космічного агентства України заявили, що у середу о 21:57 за київським часом зареєстрована високоенергетична акустична подія з епіцентром вибуху у Київській області. Ймовірно, космічне тіло увійшло в щільні шари атмосфери.

До кінця квітня у небі буде видно метеорний потік Ліриди, тому можливо, що спалах у небі був спричинений одним з об'єктів цього потоку.

Раніше "Телеграф" зібрав підбірку жартів і мемів, які користувачі активно ширять у мережі після загадкового спалаху у небі.