Люди загинули, бо укриття було зачинено: все головне про трагедію у Києві (оновлено)

Читать на русском
Автор
7860
Росіяни завдали ракетного удару по Києву в ніч на 1 червня
Росіяни завдали ракетного удару по Києву в ніч на 1 червня. Фото ДСНС

Внаслідок падіння уламків у Києві біля укриття загинули 33-річна жінка та 34-мама з 11-річною дочкою

У Києві цієї ночі під час чергової ракетної атаки загинули троє місцевих жителів, включаючи дитину. Вони прибігли до укриття, що знаходиться в поліклініці №3 у Деснянському районі, але їм ніхто не відкрив, і на той момент стався "приліт".

Чоловік загиблої цієї ночі жінки розповів "Суспільному", що під час повітряної тривоги люди протягом тривалого часу стукали у двері укриття, але так і не змогли в нього потрапити, що, своєю чергою, призвело до великої трагедії.

"Була тривога, люди бігли в укриття. Укриття просто не відкрили й все. Люди стукали, дуже довго стукали. І ніхто. Були там жінки, діти, і ніхто не відкрив… На той момент прилетіло", — розповів він.

При цьому місцеві жителі кажуть, що вже не вперше не можуть потрапити до укриття у поліклініці у Деснянському районі.

"Ми ходили скаржилися, дзвонили до служб, усі говорили, що все нормально. Навіть аварійні виходи були закриті", — зазначила одна з місцевих мешканок.

Ще одна киянка згадала, як завідувачка лікарні сказала їй, що це приміщення не є укриттям.

Реакція мера Києва Віталій Кличко

У своєму Telegram-каналі міський голова повідомив, що до поліклініки у Деснянському районі виїхали спеціалісти департаменту муніципальної безпеки. Вони розбиратимуться у питанні, чому не було доступу до укриття у поліклініці.

"Відповідальність за роботу укриття несе керівник медустанови та голова районної, який має контролювати роботу укриттів, що знаходяться на карті міста та мають працювати", — зазначив Кличко.

За його словами, всі рішення щодо дій відповідальних осіб будуть ухвалені сьогодні й невідкладно.

Також Віталій Кличко додав, що всі заходи у районах Києва, які були заплановані до Дня захисту дітей 1 червня, скасовано.

Міська влада домовилась із патрульною поліцією Києва щодо контролю роботи укриттів у нічний час.

"Об'їжджатимуть у комендантську годину під час повітряної тривоги укриття, яке знаходиться на карті міста і перевірятимуть, чи відкриті вони. І оперативно передаватиму інформацію міським службам", — сказав Кличко.

Крім того, він додав, що сьогодні дав доручення главам районів Києва негайно перевірити всі укриття, за роботу яких відповідають голови районних міських адміністрацій столиці.

"Звернувся до Офісу Президента та уряду, які погоджують призначення та звільнення голів районів столиці, про усунення голови Деснянського району Дмитра Ратнікова від виконання обов'язків, поки триває слідство з приводу того, чи було відкрито вночі укриття у поліклініці, біля якої загинули троє людей", — пише він.

Також звільнений з посади має бути й керівник медустанови, яку призначала Деснянська райадміністрація.

Реакція Деснянської районної державної адміністрації

Голова Деснянської районної державної адміністрації Дмитро Ратніков на своїй сторінці у Facebook пише, що в ніч на 1 червня за лічені хвилини після оголошення сигналу повітряної тривоги стався балістичний обстріл.

"За повідомленням директора поліклініки №3, працівником нічної зміни було відкрито центральний вхід. Частина жителів опинилась у укритті, частина – ні. 3 людини біля укриття загинули. З’ясовуються всі деталі інциденту", — говорить він.

Після трагедії з керівництвом поліклініки та спеціалістами департаменту муніципальної безпеки КМДА проводиться робота. Ратніков підкреслив, що за всіма відповідальними особами буде вжито жорстких заходів.

Реакція голови Київської міської військової адміністрації

Глава КМВА Сергій Попко заявив, що зараз проводяться слідчі дії та приховувати інформацію гарантовано ніхто не буде.

Коментар Поліції Києва

Правоохоронці повідомляють, що внаслідок нічного обстрілу медустанови у Києві загинули 33-річна жінка та 34-мама з 11-річною дочкою. Ще одинадцять громадян отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Зазначається, що Поліція Києва вже розпочала за цим фактом кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України – Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко на своїй сторінці у Facebook наголосив, що закриті бомбосховища під час війни – це не просто байдужість. Це гріх.

"У рамках розслідування знайдемо та притягнемо до відповідальності всіх винних. Крім того, ДСНС України спільно з Національною поліцією регулярно проводитиме перевірки доступності та стану бомбосховищ у всіх населених пунктах країни. Укриття мають бути цілодобово відкритими. Це питання життя людей. Без перебільшення", — написав він.

Водночас кореспондент NV, який перебував на місці події, повідомив, що охоронця, який працює в поліклініці Деснянського району, було затримано. До того ж місцеві жителі розповіли, що такий випадок був далеко не вперше.

"За останній місяць охоронець укриття розпивав алкоголь на робочому місці й не відчиняв двері. Люди намагалися до нього достукатися протягом 15-20 хвилин", — розповіли люди.

Дмитро Ратніков оголосив, що у Деснянському районі Києва оголошено жалобу.

"Приспускаємо прапори над будівлею райдержадміністрації на честь пам'яті загиблих. Щирі співчуття рідним та близьким. Ніхто не здатний осягнути всю глибину сьогоднішньої втрати безневинних життів двох жінок та маленького ангела. Світла пам'ять усім загиблим", – написав він.

Оновлено: Правоохоронці розпочали проведення слідчих дій у Київській міській державній адміністрації через загибель людей, які не змогли потрапити до укриття.

Про це повідомила речник Київської міської прокуратури Надія Максимець у коментарі РБК-України.

"Кілька хвилин тому почалися (слідчі дії — Ред.)", — сказала вона.

До завершення слідчих дій правоохоронці не розголошують деталей.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" дізнавався, чи є у Києві зараз доступні укриття, де місцеві могли б сховатися під час ракетних атак.